Kaip pasirinkti kompaktišką išorinį akumuliatorių „MacBook“ nešiojamam kompiuteriui

2019.03.29

Norint įkrauti nešiojamąjį kompiuterį nuo nulio iki 100%, išorinis akumuliatorius turi turėti pakankamai galios ir talpos, taip pat turi palaikyti naują maitinimo standartą.

1. Rinkitės tik „USB-C“ jungtį turinčias baterijas

„Apple“ nešiojamieji kompiuteriai oficialiai dirba tik su USB – C jungtis turinčiomis mažomis išorinėmis baterijomis. „MacBook Pro 2015“ ir naujesnės versijos, „MacBook Pro 2016“ ir naujesnės versijos, taip pat „2018 MacBook Air“ kompiuteriai gali būti kraunami per šias jungtis.

Kartais pardavime randame ir ankstesnių „Apple“ nešiojamųjų kompiuterių variantų, kurie yra įkraunami naudojant „MagSafe“ ir „MagSafe 2“ magnetinius prievadus. Tačiau kompanija jų nepatvirtina: jų naudojimas gali sugadinti įkrovimo prievadą ir įmontuotą bateriją.

Vietoj kompaktiško išorinio akumuliatoriaus šiuo atveju geriau naudoti didelį modelį su lizdais. Norėdami įkrauti tokį „MacBook“, galite prijungti standartinį maitinimo šaltinį. Tačiau toks akumuliatorius į mažą kuprinę ar rankinę netilps.

Norint įkrauti naują „MacBook“, jums puikiai tiks nešiojamoji baterija su USB-C. Ją galima prijungti prie nešiojamojo kompiuterio naudojant pridedamą „Apple“ kabelį. Šiuo atveju standartinis maitinimo šaltinis tiks greitam akumuliatoriaus įkrovimui.

Tik USB-C palaiko naują galios standartą, vadinamą „Power Delivery“. Be jo, išorinė baterija neturės pakankamai energijos, kad būtų galima įkrauti bet kurį naują „MacBook“ .

2. Patikrinkite ar akumuliatorius palaiko naują maitinimo standartą

Ieškokite „Power Delivery“ standarto ženklo ant dėžutės, įrenginio korpuso, oficialiose techninėse charakteristikose gamintojo svetainėje arba atsiliepimuose.

„Power Delivery“ yra naujas USB maitinimo standartas su didesne galia. Ji reikalinga norint įkrauti nešiojamus kompiuterius ir kitus galingus įrenginius.

Šiuo principu veikia populiarios išorinės baterijos „Xiaomi ZMI 10“, „Hiper MPX20000“, „Aukey PB-Y7“, „InterStep PB2018PD“ ir kt.

„Power Delivery“ pagalba, prietaisas paskirsto, kad išorinė baterija gautų reikiamą galingumą. Jis gali skirtis, priklausomai nuo darbo intensyvumo. 

„Power Delivery“ gali turėti iki 5 A srovės, iki 20 V įtampos ir iki 100 vatų galios. Standartas buvo pradėtas 2012 m., o 2014 m. buvo nuspręsta jį naudoti tik su USB-C prievadais. Išorinėse baterijose šis standartas atsirado po to, kai 2015 m. buvo išleisti naujieji „MacBook“.

3. Išsiaiškinkite maksimalią galią

Gamintojai maksimalų galingumą nurodo ant dėžutės ar išorinių baterijų korpuso.

Paprastai jis kelis kartus mažesnis nei 100 W – tai maksimali vertė, kurią palaiko „Power Delivery“. Pavyzdžiui, išorinė baterija „Aukey PB-Y7“ per USB-C gali pasiekti ne daugiau kaip 30 vatų.

12 colių „MacBook“ ir naujas „MacBook Air“, esant maksimaliai apkrovai sunaudoja 30 vatų, 13 colių „MacBook Pro“ – 61 vatą, o 15 colių – 87 vatus.

Tai nereiškia, kad 30 W išorinės baterijos negalima naudoti su jūsų „MacBook Pro“.

Jei prijungsite „Aukey PB-Y7“ prie savo „MacBook Pro“ budėjimo režime ar nedidelės apkrovos metu, nešiojamas kompiuteris galės krautis. Jei kompiuteryje bus pajungta daug programų, jis paprasčiausiai krausis lėčiau.

Jei tokį išorinį akumuliatorių prijungsite prie išsikrovusio „MacBook Pro“, ir kompiuteriu imsite intensyviai naudotis, tuomet jis paprasčiausiai išsijungs. Tačiau galite palaukti, kol kompiuteris pasikraus iki 20–30%, ir tik tada naudotis juo.

4. Nustatykite faktinę akumuliatoriaus talpą

Dažniausiai išorinių baterijų gamintojai nurodo galingumą miliampervalandėmis. Tai vadinama įkrovimu ir jis apskaičiuojamas remiantis standartine baterijos įtampa prietaiso viduje – ji yra 3,7 V.

Prie 3,7 V įtampos, „Xiaomi ZMI 10“ įtampa yra 20 000 mAh. Bet jei pakelti ją iki 5 V, kaip yra „iPhone“ maitinimo šaltinyje, įkrova sumažės iki 12 000 mAh. Tačiau prie 7,2 V ji jau pasieks 10 000 mAh. Kuo didesnė įtampa, tuo mažesnis įkrovimas, todėl tokiu pagrindu neįmanoma daryti išvadų apie baterijos talpą.

Kai nežinome, kokia įtampa bus naudojama išoriniam akumuliatoriui, galingumo įvertinimui geriau rinktis energiją, o ne įkrovą. Ji matuojama vatvalandėmis ir paprastai nurodoma ant korpuso arba ant dėžutės: „Xiaomi ZMI 10“ turi 72–72 Wh, o „Hiper MPX20000“ – 74 Wh.

Jei gamintojas nenurodo išorinės baterijos galingumo vatvalandėmis, galite apytiksliai įvertinti jos apytikslę vertę.

Akumuliatoriaus talpa vatvalandėmis = įkrova miliampervalandėmis × įtampa voltais / 1000.

Ši vertė mažu šriftu turi būti nurodoma išorinio akumuliatoriaus charakteristikoje.

Rezultatai vatvalandėmis nebus tikslūs, nes išorinės baterijos nepateikia nurodytos įtampos stabilumo ir ji sumažėja iškrovimo metu. Nepaisant to, šis skaičius leis jums įvertinti, kiek procentų nuo nulio galite įkrauti „MacBook“ nešiojamąjį kompiuterį.

Vertinant išorinės baterijos pajėgumą, reikia atsižvelgti ir į jo naudingumo koeficientą.

Dalis energijos pereis į šilumą ir bus prarasta perdavimo metu, taigi „MacBook“ galiausiai pasieks ne daugiau kaip 70–80%: padauginam akumuliatoriaus vatvalandes iš 0,7–0,8.

„MacBook“ baterijos talpa:

  • „MacBook 12“ – 41,4 Wh;
  • „MacBook Air“ su „Retina“ ekranu – 50,3 Wh;
  • „MacBook Pro 13“ be „Touch Bar“ – 54,5 Wh;
  • „MacBook Pro 13“ su „Touch Bar“ – 58 Wh;
  • „MacBook Pro 15“ – 83,6 Wh.

Atsižvelgiant į naudingumą, 74Wh baterija gali atiduoti 51,8–59,2 Wh .

Taigi akumuliatorius pilnai įkraus išsikrovusį iki nulio 12 colių „MacBook“ ir „MacBook Air“ su „Retina“ ekranu. Kitų nešiojamųjų kompiuterių baterijos prijungtos prie tokio akumuliatoriaus gali nepakrauti pilnai iškrauto įrenginio.

5. Įvertinkite papildomas prietaiso funkcijas

Renkantis nešiojamą išorinį akumuliatorių „MacBook“ kompiuteriui, taip pat atkreipkite dėmesį į papildomų prievadų kiekį, jie yra naudingi įkraunant išmanųjį telefoną ir kitus mobiliuosius įrenginius.

Pavyzdžiui, „InterStep PB2018PD“, be „Power Delivery“ standarto, taip pat dirba su greitai įkraunamais „Samsung AFC“, „Huawei FCP“ ir „Quick Charge 3.0“ išmaniųjų telefonų standartais. Tai svarbu, jei naudojate įrenginius, kurie palaiko vieną iš šių technologijų.