10 nemokamų analogų populiarioms programoms

2018.11.24

Grafinis redaktorius, antivirusinė programa, archyvatorius – visa tai galima įsigyti nemokamai.

1. „GIMP“ vietoj „Photoshop“

Operacinė sistema: „Windows“, „macOS“, „Linux“.

Jei esate profesionalus dizaineris, fotografas ar menininkas, tuomet pirkite „Photoshop“. Bet jei esate tik mėgėjas arba tiesiog mokotės piešti, tada turėtumėte atkreipti dėmesį į kažką paprastesnio. Pavyzdžiui, į nuotraukų redagavimo, piešimo ir tapymo programą „GIMP“.

„GIMP“ sugeba beveik viską tą patį kaip ir „Photoshop“, gali atidaryti PSD failus (nors tai ne visada atlieka kokybiškai). Programos valdymas yra gana intuityvus, tad namų vartotojams jos pilnai pakanka.

Alternatyvos: „GIMP“ yra labai panaši į „Photoshop“, nors kai kuriems gali atrodyti pernelyg perkrauta. Tokiu atveju galite pabandyti „Paint.net“ arba „Pixlr“ žiniatinklio įrankį. „Mac“ vartotojai gali naudotis „Pixelmator“- ji nėra nemokama, bet licencija už 30 USD vistiek yra pigesnė nei „Adobe Creative Cloud“ prenumerata.

2. „LibreOffice“ vietoj „Microsoft Office“

Operacinė sistema : „Windows“, „macOS“, „Linux“.

„LibreOffice“ yra puiki alternatyva „Microsoft Office“ programinei įrangai. Joje yra teksto redagavimo priemonė, skaičiuoklių kūrimo priemonės, pristatymai, duomenų bazės ir grafika. „LibreOffice“ dirba su „Microsoft“ failų formatais. Tiesa, nereikia tikėtis tobulo suderinamumo: dokumentai, kurie sukurti „Word“ programa ir atidaromi „LibreOffice Writer“, nevisada būna kokybiškai išdėstyti. Bet vis tiek tai puikus įrankis, kuris gali tapti tinkamu kasdieniam naudojimui.

Alternatyvos: „LibreOffice“ turi pakankamai alternatyvų. Tai ir „OpenOffice“, „WPS Office“ (kiniečių ofiso paketas, pilnas erzinančios reklamos, tačiau puikiai palaikantis „Microsoft“ failų formatus) ir, galiausiai, „Google Docs“ bei „Zoho Docs“.

3. „Lightworks“ vietoj „Adobe Premiere Pro“

Operacinė sistema: „Windows“, „macOS“, „Linux“.

Ar jums tikrai reikia brangaus ir profesionalaus „Premiere Pro“ tam, kad galėtumėte redaguoti šeimos vaizdo įrašus? „Lightworks“ su tuom susitvarkys ne ką blogiau. Tai labai galingas įrankis, kurio funkcijų pakaks namų vartotojui.

Pagrindinis „Lightworks“ trūkumas yra gana paini sąsaja, bent jau pradedantiesiems. Bet laikui bėgant, visiškai įmanoma suprasti ir netgi priprasti prie jos.

Alternatyvos: iš tikrųjų yra daugybė nemokamų vaizdo įrašų redagavimo priemonių, galite pabandyti vieną iš jų, tai – „DaVinci Resolve“.

4. „Avast“ vietoj mokamų antivirusų

Operacinė sistema: „Windows“, „macOS“, „Linux“ (serveriams).

Tiesą sakant, klausimas, ar namų kompiuteryje su veikiančia „Windows 10“ programa reikalinga antivirusinė priemonė, yra gana prieštaringas. Juk integruota „Windows Defender“ puikiai apsaugo sistemą.

Bet jei nepasitikite „Microsoft“ ir norite įdiegti kažką funkcionalesnio, nebūtina leisti pinigų mokamoms programoms. „Avast Free Antivirus“ neatsilieka nuo brangių „Kaspersky“ ir „Dr. Web“ antivirusinių programų. Norint apsaugos namų kompiuteriui, to pakaks. Programa turi realaus laiko apsaugą, antivirusinį skaitytuvą, taip pat papildomus tinklo, slaptažodžių ir naršyklės apsaugos įrankius.

Alternatyvos: „Avira“, „AVG“, „Comodo“ –  jų pakankamai daug.

5. „Darktable“ vietoj „Lightroom“

Operacinė sistema: „Windows“, „macOS“, „Linux“.

„Adobe Lightroom“ yra geriausias pasirinkimas profesionaliems fotografams. Šis įrankis leidžia jums sutvarkyti kolekcijas iš šimtų tūkstančių vaizdų, pasirinkti geriausius ir atsikratyti nekokybiškų nuotraukų. Tačiau „Darktable" yra šiek tiek paprastesnė bei nemokama.

„Darktable“ yra orientuota į vaizdų apdorojimą, puikiai palaiko RAW formatą. Ji suderinama su daugybe kamerų modelių, turi grupinio darbo su vaizdais funkciją ir daugybę filtrų bei kaukių.

Alternatyvos: paprasta alternatyva „Darktable“ gali būti „FastStone Image Viewer“ – patobulinta vaizdų peržiūros programa. Ji sugeba pašalinti nuotraukų defektus ir atidaro daugybę skirtingų failų formatų.

6. „SimpleNote“ vietoj „Evernote“

Operacinė sistema: „Windows“, „macOS“, „Linux“.

Taip, „Evernote“ oficialiai yra nemokama, bet pagrindinis tarifų planas, leidžiantis atsisiųsti ne daugiau kaip 60 MB per mėnesį ir įdiegti programą tik dviejuose įrenginiuose, yra tiesiog juokingas. Laimei, „Evernote“ turi pakankamai nemokamų alternatyvų.

Galite pabandyti „SimpleNote“, paprastą užrašų vadovą, kuris palaiko „Markdown“ žymėjimą. Jį galima įdiegti net mažos galios ultrabooks įrenginiuose. Taip pat „SimpleNote“ turi viską, ko reikia užrašams: žymes, paiešką pagal tekstą, palaiko „Markdown“ ir atkuria ankstesnes dokumento versijas.

Alternatyvos: tie, kurie galvoja, kad „SimpleNote“ yra pernelyg paprasta ir neįdomi programa, klysta. Geriausia alternatyva yra „OneNote“, kuri, skirtingai nuo kitų „Microsoft Office“ programų paketų, yra visiškai nemokama ir jau įdiegta į „Windows 10“. Kita galimybė: galite atsisakyti bet kokių paslaugų ir saugoti įrašus tekstiniuose failuose su „Markdown“ žyma.

7. „Blender“ vietoj „Maya“

Operacinė sistema:  „Windows“, „macOS“, „Linux“.

Profesionalus 3D redaktorius „Maya“ nėra pigus, o jei žengiate tik pirmuosius žingsnius 3D grafikos pasaulyje, „Blender“ yra geriausias pasirinkimas. Nors tai visiškai nemokama programa, „Blender“ leidžia kurti modelius ir animacijas ne blogiau nei „Maya“ ar „3ds Max“. Programa palaiko apšvietimo redagavimą, animaciją ir daug daugiau.

Alternatyvos:  „SketchUp“ – tai 3D redaktorius, kurio nemokamos versijos pakanka namų naudojimui.

8. „KeePass“ vietoj „LastPass“

Operacinė sistema:  „Windows“, „macOS“, „Linux“, „Android“, „iOS“.

„LastPass“ ir „1Password“ programas galima nemokamai naudoti asmeniniuose kompiuteriuose, tačiau „Android“ ir „iOS“ versijoms tenka mokėti. Taigi asmeniniams kompiuteriams „KeePass“ yra visiškai nemokama, ir ji turi daug klientų įvairiausioms platformoms. Be pagrindinių priedų skirtų „Windows“ programai, yra ir tinkančių „macOS“, „Linux“ sistemai, „Keepass2Android“, skirta „Android“ įrenginiams, bei „MiniKeePass“ skirta „iOS“.

Alternatyvos: „Dashlane“, „1 Password“ ir daug kitų.

9. „PeaZip“ vietoj „WinRar“

Operacinė sistema:  „Windows“, „macOS“, „Linux“.

Sprendžiant iš to, kad „WinRar“ ir toliau yra atnaujinama, vadinasi kažkas ją perka. Tačiau neaišku, kodėl, nes yra tokia puiki alternatyva, kaip „PeaZip“. Tai patogus nemokamas archyvatorius, palaikantis viską, net ir egzotiškiausius archyvų tipus.

Alternatyvos: geras senas, puikiai žinomas „7-zip“, nors ir su senamadiška sąsaja, tačiau funkcionalumo požiūriu nenusileidžia „PeaZip“.

10. „Audacity“ vietoj „Adobe Audition“

Operacinė sistema:  „Windows“, „macOS“, „Linux“.

„Audacity“ – tai atviro kodo nemokamas garso redaktorius, kuris gali sumažinti ir redaguoti garso takelius, pridėti efektų ir keisti garsą taip, kaip pageidaujate. Norint sutrumpinti muzikinį kūrinį, sukurti savo derinį arba apdoroti garso takelį šeimos vaizdo įrašui – tai pati tinkamiausia programa.

Alternatyvos: nemokama nekomerciniam naudojimui „WavePad“, kuri praktiškai yra tokia pati kaip „Audacity“.