Kaip sutaupyti perkant programas: 7 legalūs būdai

2018.09.20

Norint, kad kompiuteris ar kitas įrenginys veiktų sklandžiai, reikia pasirūpinti programine įranga. Atsisiųskite į savo kompiuterį nebrangią programinę įrangą ir apsisaugokite nuo virusų iš nelegalių svetainių.

 Yra galimi 7 programų siuntimosi ir jų paieškos būdai:

1.Naudokite demo versijas

2.Pirkite visą programinės įrangos paketą

3.Perskaitykite licencijos politiką

4.Išbandykite nemokamas analogines programas

5.Ieškokite programų skelbimų lentose

6.Jei esate studentas, naudokitės nuolaidomis

7.Išbandykite paieškos užklausą „Programos paieška pagal kupono kodą“

Naudokite demo versijas

„Demo“ ir „shareware“ programų versijos yra sąlyginai nemokama programinė įranga su tam tikrais apribojimais. Pavyzdžiui, jos turi mažiau funkcijų, į jas dažnai būna integruota reklama. Nuotraukų ir vaizdo įrašų redagavimo programų siunčiamuose failuose – vandens ženklai. Kartais šie apribojimai yra visiškai beprasmiški. Pavyzdžiui, naudojant neregistruotą „WinRAR“ archyvatorių ar kliento paskyrą „uTorrent“ – iškyla vienintelė problema – gaunamas pop-up pranešimas, kurį galima lengvai uždaryti, arba atsidaro reklama programos lange, kurią taip pat sėkmingai galite uždaryti. Jei tokios smulkmenos jums netrukdo, mokamo programos varianto galite ir neįsigyti. 
Yra programų, kurios skirtos bandomajam laikotarpiui, po kurio programa paprašys įsigyti licenciją. Jei norite nemokamai naudotis programine įranga praėjus bandomajam laikotarpiui, to padaryti jūs negalėsite, tačiau per tą laiką išsiaiškinsite, ar tikrai verta pirkti būtent tą priedą, ar geriau ieškoti jums labiau tinkančio analogo.

Pirkite visą programinės įrangos paketą

Jei jums reikia keletos programų, kurias siūlo vienas gamintojas, nepamirškite patikrinti viso programinės įrangos paketo kainos. Tarkime, kad jūs užsiimate vaizdo redagavimu, ir jums reikia „Adobe Premiere“ ir „Adobe After Effects“.Kiekviena iš šių programų atskirai kainuos apie 16 € per mėnesį. O jei jūs dar jūs kuriate įdomius peržiūrų paveikslėlius ir keliate vaizdo įrašus į „YouTube“, tuomet jums reikalingos „Photoshop“ ir „Lightroom“ programos. Rinkinys nuotraukoms kainuos apie 8 € per mėnesį. Tad 40 € už keturias programas – brangu. Visas „Adobe Creative Cloud“ paketas su dvylika programų, skirtų kompiuteriams ir mobiliesiems įrenginiams kainuoja šiek tiek daugiau nei 40 €, tačiau jūs gaunate pilną paketą su visomis programomis.

Perskaitykite licencijos politiką

Čia retai rasite spragų, paprastai kūrėjai rašo viską sąžiningai ir suprantamai. Tačiau yra niuansų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį.

  • Prenumerata arba vienkartinis pirkimas. Pirmuoju atveju turėsite mokėti už programos naudojimą kiekvieną mėnesį, antruoju – perkate programą visam laikui.
  • Kompiuterių skaičius. Jei turite du nuolat naudojamus įrenginius, tada pasirinkimas su programos veikimu tik viename kompiuteryje – jums netiks. Teks sumokėti daugiau.
  • Nemokami naujiniai. Net vienkartinis programos pirkimas negarantuoja, kad jums nereikės mokėti už būsimus atnaujinimus. Atkreipkite dėmesį, ar perkate tam tikrą versiją ar nuolat mokamai atnaujinamą. Galbūt naudingiau bus įsigyti mėnesinę prenumeratą arba pasirinkti kitą analogišką programą.
  • Nuolaidos, jei apmokėsite už ilgesnį laiką. Paprastai metinė prenumerata yra pigesnė nei mokėjimas kiekvieną mėnesį.

Išbandykite nemokamas analogines programas

Nemokama programinė įranga ne visada yra prastesnė už mokamas programas. Tai ypač aktualu tiems vartotojams, kuriems nereikia visų aukščiausios klasės programinės įrangos funkcijų. Štai keli pavyzdžiai, ką ir kuo galima pakeisti.

  • Rastrinės grafikos programa: Adobe Photoshop → GIMP, Paint.NET.
  • Vektorinės grafikos programa: CorelDRAW, Adobe Illustrator → Inkscape.
  • Garso apdorojimo programa: Adobe Audition → Audacity.
  • Trimatės grafikos ir animacijos kūrimo programa: Autodesk 3ds Max → Blender.
  • PDF failų nuskaitymo programa: Adobe Acrobat  →  Foxit Reader, Sumatra PDF, PDFedit.
  • Teksto atpažinimo programa: Abbyy FineReader → FreeOCR.
  • Diskų rašymo programa: NERO Burning ROM → ImgBurn, InfraRecorder.
  • Diskų emuliatorius: Daemon Tools → Gizmo Central.
  • Archivatorius: WinRAR → 7-Zip. 

Žinoma, tai dar ne viskas. Prieš perkant, pabandykite paieškoje įvesti užklausą, pvz., jūsų norimos programos pavadinimą ir nemokamą alternatyvą, tuomet išnagrinėkite sąrašą – gal kažką surasite.

Programų ieškokite skelbimų lentose

Kartais žmonės parduoda raktus ar licencijuotas programas nešiojamose laikmenose. Žinoma, įsigydami programą tokiu būdu, jūs negaunate jokių garantijų: maža to, kad licencijų įsigijimo sąlygose programą reikalaujama pirkti tik įgaliotose parduotuvėse, o dar ir jūsų raktas jau gali būti kažkieno panaudotas. Taigi, kaip ir kiekvieną prekę pirkdami iš rankų, būkite budrūs ir nepamirškite patikrinti pardavėjo reitingų.

Jei esate studentas, naudokitės nuolaidomis

Nuolaidas studentams siūlo daugelis programinės įrangos kūrėjų: „Apple“, „Microsoft“, „Adobe“, „Autodesk“. Kartais jie teikia solidžią nuolaidą, o kartais net platina programas nemokamai nekomerciniam naudojimui.

Jei esate studentas ir jums tikrai reikia kokios nors programos, būtinai patikrinkite, galbūt yra nuolaidų. Ir nepamirškite laikas nuo laiko tikrinti ar vis neatsiranda naujų pasiūlymų: tokios akcijos paprastai yra sezoninės ir vyksta, pavyzdžiui, mokslo metų pradžioje.

Programos paieška pagal kupono kodą

Kupono kodas yra ne kas kita kaip galimybė įsigyti produktą su nuolaida. Tai yra legalu, nes nuolaidas platina patys kūrėjai. Galimybė rasti siūlomus kuponų kodus – yra maža, tačiau verta pabandyti.