8 puikūs teksto redaktoriai skirtingoms platformoms

2018.08.22

Nemokamos ir mokamos priemonės supaprastinančios darbą su tekstu.

1. „Microsoft Word“

  • Platformos: žiniatinklis, „Windows“, „macOS“, „Android“, „iOS“, „Windows Phone“.
  • Kaina: nemokamai arba 35 € per mėnesį. 

Tai yra vienas žymiausių teksto redaktorių pasaulyje. Ir viskas todėl, kad „Word“ yra paprastas, jame yra daug įrankių ir nuosekli instrukcija.

Taip pat yra rašybos klaidų paieška, dalykinė rodyklė, failo išsaugojimas reikiamame plėtinyje, pastraipų formatavimas, teksto formatavimas, kopijavimas perkėlimas ir atšaukimas, piešimo įrankiai, grafiniai sąrašai ir diagramos, kiti patogūs mechanizmai, skirti dirbti su nuorodomis, failų įterpimas ir sukūrimas bei daugybė kitų įdomių funkcijų. Kai kuriomis galimybėmis galima nemokamai naudotis oficialioje svetainėje.

Šablonai – viena iš pagrindinių redaktoriaus savybių. Tai specialus dokumentas, kurio formatavimas ir jame esanti informacija automatiškai perkeliama į kuriamą dokumentą. Galite sukurti ne tik dokumentus, bet ir vokus, laiškus, brošiūras ir atvirukus. 

„Word“ sinchronizuojamas per „OneDrive“ debesį. Todėl galite dirbti su dokumentais bet kuriame įrenginyje.

 

2. „Google“ dokumentai

  • Platformos: internetas, „Android“, „iOS“, „Windows Phone“.
  • Kaina: nemokama. 

Puiki alternatyva „Word“. „Google“ teksto redaktorius yra visiškai nemokamas ir prieinamas visiems, turintiems naršyklę ir interneto ryšį.

Pagrindinės „Dokumentų“ ypatybės yra šios: balso įrašai, žymių pridėjimas bei išmanusis redagavimas, galimybė dirbti kartu, naudojant tą patį dokumentą vienu metu, automatinis teksto ir redagavimo istorijos išsaugojimas bei sinchronizavimas. „Google“ paieškos funkcija leidžia jums pamatyti žodžio prasmę, neatidarant naujo lango naršyklėje.

Taip pat su „Google“ dokumentais galite dirbti ir neprisijungę. Jums tiesiog reikia įdiegti plėtinį, skirtą „Chrome“ arba mobiliosioms programoms.

 

3. „LibreOffice Writer“

  • Platformos: „Windows“, „macOS“, „Linux“.
  • Kaina: nemokama. 

„LibreOffice Writer“ yra visiškai nemokamas teksto redaktorius su atviru kodu, jo pagrindinės funkcijos primena „Word“.

„LibreOffice Writer“ leidžia jums įkelti failus į internetą, iš anksto juos eksportuoti į HTML, taip pat palaiko visus populiarius teksto dokumentų formatus.

Programos pasirinkimuose yra daug skirtingų formatavimo stilių. Teksto struktūros leidžia maketuoti informacinių biuletenių, informacinių lapelių ir kt. išdėstymą. Įdomi redaktoriaus funkcija yra – automatinis teksto užbaigimas, kur siūlomos galimybės greitai įvesti žodžius ar frazes ir automatiškai kurti turinį.

„Writer“ turi ir kitą versiją. Ja galima naudotis neįdiegiant programos kompiuteryje.

 

4. „iA Writer“

  • Platformos: „macOS“, „Windows“, „Android“, „iOS“.
  • Kaina: nemokama – „Android“, 5 € – „iOS“, 30 €  – „macOS“, „Windows“. Yra nemokama bandomoji versija. 

Šis redaktorius laikomas minimalistiniu: papildomi mygtukai neturėtų atitraukti nuo darbo. Pagrindinė „iA Writer“ ypatybė yra „Markdown“ kalba, kurią mėgsta tinklaraštininkai ir žurnalistai. Eksportuoti dokumentus galima į populiariausius teksto failų formatus ir net HTML. Programoje taip pat yra sinchronizacija tarp „macOS“ ir „iOS“ įrenginių, taip pat į „Dropbox“ debesį įkeltų dokumentų.

„iA Writer“ turi naktinį režimą, CSS šablonų kūrimo ir fokusavimo režimą, kuris maksimaliai padidina pasirinktą tekstą. Programos pagalba galite įkelti juodraščius į „Medium“ ir „WordPress“ svetaines.

Programa suteikia galimybę 2 savaites naudotis nemokamai.
 

5. „Notebooks“

  • Platformos: „Windows“, „macOS“, „iOS“.
  • Kaina: 7 € – „iOS“, 30 € – „Windows“ ir „macOS“. Yra nemokama bandomoji versija. 

„Notebooks“ – paprastas teksto redaktorius, kuriame yra visos pagrindinės galimybės. Dokumentai gali būti suskirstyti į aplankus ir kategorijas, o tai žymiai supaprastins pageidaujamas paieškas. Galite konvertuoti failus į užduotis, pridėti balso komentarus prie teksto ir eksportuoti dokumentus į elektroninių knygų formatus.

Dar yra ir pagrindinių nustatymų: programoje galite keisti šriftą, dydį ir spalvą. Redaktorius leidžia naudoti „Markdown“ kalbą, tačiau ji veikia šiek tiek prasčiau nei „iA Writer“ (importuojant vaizdus gali kilti nesklandumų).

Mėnesį „Notebooks“ galite naudoti nemokamai.

 

6. „FocusWriter“

  • Platformos: „Windows“, „macOS“, „Linux“.
  • Kaina: nemokama. 

Nemokamas ir labai įdomus sprendimas. „FocusWriter“ atsidaro pilno ekrano režimu. Jame nėra papildomų sąsajos elementų: tik tekstas ir fono paveikslėlis. Galite kurti ir eksportuoti dokumentus beveik bet kokiame populiariame teksto formate.

„FocusWriter“ pateisina savo pavadinimą: jame yra galimybė nustatyti kasdienį darbo planą ir stebėti pažangą. Puikiai tinka tiems, kurie nori tekstą parašyti greitai arba visiškai panirti į tekstą, dirbdami su juo.

 

7. „Final Draft“

  • Platformos: „Windows“, „macOS“, „iOS“.
  • Kaina: nemokamai, arba 9 € – „iOS“, 220 € – „Windows“ ir „macOS“. 

Mokamą „Final Draft“ versiją naudoja daugelis rašytojų ir scenaristų. Čia yra daug šablonų: televizijos laidų, miuziklų, romanų.

Naujausiame atnaujinime pasirodė funkcija „Beat Board“ – analoginė plokštelė su kortelėmis, kuriose galite pridėti visas savo idėjas, aprašymus ir sekančius skyrius bei teksto paruošimą. Be to, programa gali sinchronizuoti jūsų dokumentus per „iCloud“ ir „Dropbox“.

Naudotis „Final Draft“ „iOS“ įrenginiuose galima nemokamai, tačiau tuomet funkcijų skaičius yra ribotas. Pilna mobilioji versija kainuoja 9 €.

 

8. „Scrivener“

  • Platformos: „Windows“, „macOS“, „iOS“.
  • Kaina: 20 € – „iOS“, 40 € – „Windows“, „macOS“. Yra nemokama bandomoji versija. 

„Developers Scrivener“ kūrėjų pagrindinis dėmesys buvo skiriamas funkcionalumui. Galite kurti maketus arba pasirinkti iš paruoštų, naudoti patogią paiešką, pridėti būsenų į aplankus, failus ir užrašus, rašyti komentarus, nustatyti terminus pagal žodžių ar simbolių skaičių.

Labiausiai patyrusiems yra statistika, kuri parodo, kiek žodžių buvo parašyta vieną ar kitą dieną, taip pat „paveikslėliai“, leidžiantys matyti visus pakeitimus tam tikroje teksto dalyje.

Nemokamą „Scrivener“ versiją galite naudoti 30 dienų.