Kaip išvalyti dulkes iš kompiuterio

2020.05.12

Galite konfigūruoti savo ventiliatorius kaip tik norite, naudoti kiek tik norite dulkių filtrų ir pastatyti savo kompiuterį kuo toliau nuo kilimų, tačiau kada nors kompiuterio vidus vis tiek taps dulkėtas.

 Tai yra neišvengiama, todėl kartais pravartu išvalyti savo kompiuterį, kad išlaikyti normalią komponentų temperatūrą. Paruošėme keletą patarimų, kurie padės jums saugiai išvalyti jūsų kompiuterį.

Kaip pašalinti dulkes iš savo kompiuterio

Svarbiausias dalykas, kurio reikėtų nepamiršti valant kompiuterio korpusą, yra tas, kad svarbu sudaryti galimybes patekti vėsiam orui į korpusą ir karštam orui iš jo. Jeigu dulkių filtrai yra užsikimšę arba dulkių perteklius yra susikaupęs aplink aušintuvą, tuomet to padaryti nebus įmanoma, o jūsų sistema gali perkaisti. Norint to išvengti, reikia padaryti viską, kad dulkės būtų eliminuotos ir sistema liktų švari.

Kai valote savo kompiuterį arba jo komponentus, reikia būti atsargiems su statine žala. Idealu būtų naudoti antistatines apyrankes, tačiau jei galimybės tam nėra, saugokite save reguliariai liesdami kompiuterio korpusą arba maitinimo bloką.

• Jeigu norite išvengti dulkių ir purvo įkvėpimo, dėvėkite kaukę arba respiratorių.
• Išjunkite savo kompiuterį ir ištraukite maitinimo laidą iš rozetės.
• Savo kompiuterį perkelkite į gerai išvėdintą vietą arba bent jau atidarykite langą ar duris, kad į kambarį įleistumėte gryno oro.
• Nuimkite šonines plokštes ir, jeigu įmanoma, priekinę korpuso plokštę.
• Naudokite nelininį audinį arba suspaustą orą, kad išvalytumėte dulkes iš bet kokių dulkių filtrų ir korpuso pagrindo.
• Naudokite suspaustą orą, kad išvalytumėte dulkes iš bet kokių aušintuvų. Nerekomenduojame jo smarkiai spausti.

Kai atsikratėte visų dulkių, su siurbliu išsiurbkite visas dulkes, kurios pateko ant žemės, tačiau nenaudokite dulkių siurblio siurbti korpuso vidui, kadangi yra didelė statinės žalos rizika.

Jeigu jūsų kompiuteris nebuvo valytas ilgą laiką, didelė tikimybė, kad dulkės pateko ant ventiliatorių ir aušintuvų. Tokiu atveju, greitas pravalymas nesuteiks geresnio rezultato negu pavaizduota apatinėje nuotraukoje, todėl reikės atlikti nuodugnų valymą.

Kaip nuodugniai išvalyti savo kompiuterį

Jeigu norite, kad jūsų kompiuteris atrodytų kaip meno kūrinys, greito pravalymo nepakaks. Tam rekomenduojame išimti viską iš kompiuterio korpuso. Tai reiškia, kad jums reikės iš naujo sudėlioti visus kabelius, nusausinti vandens aušinimo kilpą ir nukabinti kietojo disko korpusus. Dėl galutinio rezultato pasistengti verta.

Primename, kad valant bet kokius komponentus, rekomenduojame turėti antistatinę apyrankę. Jeigu jos neturite, periodiškai palieskite savo kompiuterio korpusą.

• Išimkite visus komponentus ir išdėliokite juos ant nelaidaus paviršiaus. Jeigu išimsite savo procesoriaus aušintuvą, kas nėra būtina, turėkite omenyje, kad jums reikės ištuštinti ir iš naujo pridėti termopastą.
• Naudokite suspaustą orą ir nelininį audinį, kad išpūstumėte ir nuvalytumėte bet kokias susikaupusias dulkes. Ypač atkreipkite dėmesį į bet kokius plyšius, plastikinius gaubtus ir aušintuvus. Nuodugniai išvalykite ir dulkių filtrus.
• Kad išvalytumėte ventiliatoriaus ašmenis, tvirtai juos laikykite ir išvalykite kiekvieną ašmenį individualiai.
• Jeigu aptinkate pirštų antspaudus ar riebalų dėmes, naudokite vatos pagaliuką ir izopropilo alkoholį arba jo atitikmenis, kad juos išvalytumėte. Nepamirškite palaukti kol jie išdžius.
• Kai kuriuose komponentuose, pavyzdžiui, vaizdo plokštėje, dulkės gali patekti į uždengtą plotą. Tam, kad pasiektumėte tą plotą, gali prireikti išardyti plokštę. Tai yra įmanoma su specialiomis priemonėmis.

Tam tikrų komponentų, pavyzdžiui, maitinimo bloko vidaus negalima efektyviai išvalyti be išardymo. Vis dėlto tai daryti gali būti pavojinga. Vietoje to rekomenduojame naudoti suspaustą orą su ilgu šiaudeliu, kad išstumtumėte užstrigusias dulkes. Kai įjungsite kompiuterį, maitinimo bloko ventiliatorius ir natūrali oro srovė turėtų išpūsti išjudintas dulkes.

Kai baigsite valyti, viską iš naujo surinkite. Pasinaudokite proga tinkamai sudėlioti kabelius, kadangi tai gali padėti išvengti dulkių susidarymo.

Kaip dažnai reikia valyti savo kompiuterį?

Kad išlaikytumėte sveiką sistemą, rekomenduojame atlikti greitą dulkių pravalymą bent jau kas 3-6 mėnesius. Tą reikėtų daryti dažniau, jeigu turite augintinių arba gyvenate dulkėtoje aplinkoje. Jeigu norite išlaikyti geriausią kompiuterio našumą, turėtumėte atlikti nuodugnų kompiuterio valymą kas 6-12 mėnesių arba kas porą metų, kad išvengtumėte potencialių perkaitimo problemų.