Kodėl svarbu nukalkinti savo kavos aparatą

2020.05.11

Nusipirkote naują kavos aparatą, kiekvieną dieną jį švariai nuvalote, tačiau vėliau suvokiate, kad aparato vidus taip pat reikalauja priežiūros. Kyla klausimas: kada paskutinį kartą nukalkinote savo kavos aparatą?

Kas yra nukalkinimas?

Nors vanduo yra būtinas tobulam puodeliui kavos, jis kavos aparatams kelia pavojų. Jeigu naudojamas nefiltruotas vanduo, yra didelė tikimybė, kad reikia išvalyti jūsų kavos aparato vidų. Taip yra dėl susikaupusių mineralų, tokių kaip kalcis ar magnis, kurie kaupiasi ant aparato šildymo elemento. Nukalkinimas yra metalų valymo procesas, kurio metu yra pašalinamos susikaupusios kalkės, kurios gali pakenkti įvairiems komponentams. Sklindant šilumai, ant metalo susiformuoja stori oksido sluoksniai, todėl boilerio skyriuje atrandamos kalkės.

Kas gali nutikti, jeigu kavos aparatas nėra nukalkinamas?

Nors kalcis ir kalkės nėra nuodingi, tačiau jų buvimas gali turėti įtakos jūsų kavos kokybei. Kalkių sluoksniai gali izoliuoti vandenį nuo šilumos šaltinio. Jeigu vanduo negali pasiekti optimalios temperatūros, tuomet pilno kavos pupelių skonio išgavimas yra beprasmiškas. Kava taip pat nebus pakankamai karšta.

Kai yra paveikiama boilerio šildymo galia, kavos aparatas yra priverstas dirbti smarkiau, todėl labiau eikvojama elektros energija.

Sugedęs aparatas ima barškėti, o kavos virimas gali prailgėti, kadangi kalkių susidarymas gali sutrikdyti vandens tėkmę.

Šios šildymo, užsikimšimo ir skonio išgavimo problemos suprastina virimo kokybę ir kavos aparatas gali visai sugesti. Nukalkinimo procesas pašalina šių mineralų susidarymą.

Kaip reikia nukalkinti kavos aparatą?

Prieš nukalkinant, visuomet pasiskaitykite savo kavos aparato priežiūros instrukcijas. Štai keli nukalkinimo būdai:

Namuose pagamintas nukalkinimo skystis.

Jeigu jūsų kavos aparato instrukcijose nėra paminėtas konkretus nukalkinimo skystis, tuomet saugu jį pasigaminti pačiam.

Nesunkus metodas kalkių pašalinimui yra citrinos rūgšties naudojimas. Tai yra puiki priemonė kalkių išskaidymui. Paprasčiausiai pripildykite rezervuarą dviem arbatiniais šaukšteliais rūgšties ir keturiais puodeliais vandens. Tuomet praplaukite kavos aparatą bent du kartus, kad pašalintumėte nuosėdas.

Nors dauguma šaltinių rekomenduoja naudoti actą, mes su tuo nesutinkame. Actą sudaro dideli kiekiai acto rūgšties. Tai yra agresyvi cheminė medžiaga, kuri gali būti ėdančioji. Taip pat acto kvapas ir skonis gali užsilikti, jeigu aparatas nėra tinkamai nuplaunamas.

Parduodami nukalkinimo skysčiai.

Dauguma kavos aparatų gamintojų parduoda savo gamybos nukalkinimo skysčius arba rekomenduoja tinkamus jūsų aparatui. Gamintojai dažnai rekomenduoja nenaudoti trečių šalių gamintojų arba namų gamybos nukalkinimo skysčių, ypač kai aparatui yra suteikiama garantija. Taip yra dėl to, nes rekomenduojamų nukalkinimo skysčių naudojimas sumažina žalingų rūgščių patekimo į kavos aparatą riziką. Šios rūgštis gali išėsti jūsų kavos aparatą. Visada įsitikinkite, kad jūsų nukalkinimo skystis nėra nuodingas ir neturi nuosėdų. Dažnai jų galima įsigyti skysčio arba tabletės formos.

Nukalkinimo procesas kiekvienam kavos aparatui skiriasi. Visada sekite gamintojų pateiktas instrukcijas. Idealu, jeigu šis valymo procesas būtų kartojamas kas 3-4 mėnesius.