Mokslininkai įvardino rimtą priežastį, kodėl kasdien gerti kavą yra naudinga

2018.07.16

Naudos atneš net pigiausios kavos puodelis. Legendinių „Twin Peaks“ ir „Inland Empire“ filmų autorius David Lynch kartą pasakė: „Net prastos kavos vartojimas yra geriau negu visiškas jos atsisakymas“. Ir šie žodžiai buvo neįtikėtinai arti tiesos.

Štai ką atskleidžia naujausias tyrimas, kurio rezultatus paskelbė Amerikos medicinos asociacijos „JAMA Internal Medicine“ žurnalas:

„Tie, kurie reguliariai geria kavą, turi galimybę gyventi 10 metų ilgiau nei tie, kurie ignoruoja šį gėrimą“.

Kad būtų padaryta ši išvada, mokslininkai iš Amerikos nacionalinio onkologijos instituto atliko neįtikėtinai didelės apimties statistinę analizę. Jie naudojo dalyvių duomenis, kurie buvo gauti atlikus didelį genetinį tyrimą Jungtinėje Karalystėje – „UK Biobank“. Tyrime dalyvavo apie milijoną savanorių. Kiekvienas iš jų beveik 20 metų reguliariai atliko bandymus ir kruopščiai atsakinėjo į klausimus apie savo sveikatą, gyvenimo būdą, įpročius …

Gavus „UK Biobank“ autorių sutikimą, amerikiečiai pasirinko klausimynus tų asmenų, kurie kasdien gėrė kavą. Mokslininkai ištyrė išgertos kavos kiekį ir kokybę (malta, tirpi, stipri ar ne) ir kaip per dešimt metų pasikeitė kavos mėgėjų sveikatos būklė.

Per dešimtmetį mirė 14225 „JK Biobank“ dalyviai. Bet tarp jų buvo daug daugiau tų, kurie išvis negėrė kavos. Mokslininkai netgi padarė išvadą, kuri skamba taip:

 „Meilė kavai yra atvirkščiai proporcinga mirtingumui“.

Pastebima, kad mirtingumo rizika išliko mažesnė netgi tiems, kurie gėrė labai nestiprią ar be kofeino kavą, ir (arba) piktnaudžiavo gėrimu, išgerdavo 8 ar daugiau puodelių per dieną.

Su kuo tai susiję, mokslininkai vis dar iš tikrųjų nesupranta. Manoma, kad priežastys yra kompleksinės. Kava suteikia galingą sveikatos poveikį kūnui:

  • Gėrimas (tiek su kofeinu, tiek be jo) yra lyderis pagal antioksidantų kiekį, tai medžiagos, kurios neleidžia pažeisti ląstelių.
  • Sulėtėja uždegiminių procesų organizme vystymasis.
  • Apsaugo nuo cirozės ir kitų kepenų pažeidimų.
  • Sumažėja II tipo diabeto vystymosi rizika.

Apskritai, gerti kavą tikrai naudingiau, nei jos negerti. Remdamiesi moksliniais tyrimais, mokslininkai teigia, kad kava yra svarbi sveiko maisto piramidės dalis.