„Google“ dėl saugumo sumetimų savo darbuotojams uždraudė naudotis „Zoom“

2020.04.09

„Google“ uždraudė savo darbuotojams naudotis telekonferencijų platforma „Zoom“. Kompanija išreiškė nepasitikėjimą programėle, kuris kilo, kai „Zoom“ tapo viena iš populiariausių paslaugų vaizdo pokalbiams koronaviruso pandemijos metu.

 Naujienomis pasidalino „BuzzFeed News“.

„Google“ praeitą savaitę savo darbuotojams, kurie naudoja „Zoom“ programėlę, išsiuntė elektroninius laiškus. Laiškuose buvo rašoma, jog greitu metu ši programinė įranga nefunkcionuos. Verta paminėti, kad „Google“ siūlo savo gamybos alternatyvą – „Meets“. Ši programa priklauso kompanijos „G Suite“ paketui.

„Mes seniai turime politiką neleisti savo darbuotojams naudotis nepatvirtintomis programėlėmis darbui, kurios nepatenka į mūsų korporacijos tinklą.“ – pranešė „Google“ atstovas Jose Castaneda „The Verge“ reporteriams. „Neseniai mūsų saugumo komanda informavo darbuotojus, kad „Zoom“ daugiau nebeveiks mūsų korporacijos kompiuteriuose, kadangi programa neatitinka mūsų saugumo reikalavimų. Darbuotojai, kurie naudojo „Zoom“, norėdami susisiekti su šeimos nariais ar draugais, ir toliau galės tai daryti naršyklėje arba telefonu.“

Netgi prieš tai, kai dėl koronaviruso pandemijos „Zoom“ sulaukė dėmesio dėl savo pažeidžiamumų, kompanija sulaukė kritikos dėl privatumo ir saugumo problemų. Pavyzdžiui, praeitų metų liepą klaida „macOS“ operacinėje sistemoje leido „Zoom“ URL adresui per prievartą aktyvuoti „MacBook“ kamerą.

Kadangi „Zoom“ tapo populiariausi telekonferencijos pokalbių tiekėjai pandemijos metu, kitos platformos problemos stebimos pro padidinamąjį stiklą, ypač tai, kad pašaliniai nesunkiai gali prisijungti prie „Zoom“ skambučių. „Zoom“ turi tokią funkciją, nes programa paprasčiausiai nebuvo sukurta tokiam masiniui naudojimui. Kompanija anksčiau pranešė, jog per pastaruosius tris mėnesius vartotojų skaičius išaugo nuo 10 milijonų iki 200 milijonų.

Buvo pastebėtos ir kitos programos problemos: paviešinti „Zoom“ įrašai, duomenų dalijimasis su „Facebook“, paviešinti „LinkedIn“ profiliai bei kenkėjiškų programų įrašymas „macOS“ operacinėje sistemoje. Kompanija šiuo metu sulaukia daug kritikos dėl privatumo ir saugumo trūkumo. Siekdami atsilaikyti prieš tokius konkurentus kaip „Microsoft Teams“, „Skype“, „Google G Suite“ programėles ir kt., „Zoom“ skubiai ištaisė tam tikras spragas. Kompanija anksčiau pranešė, jog jie 90-čiai dienų sustabdys naujas funkcijas, kad būtų skiriamas dėmesys privatumui ir saugumui.