„Google“ leis „Android“ vartotojams prisijungti į kai kurias paslaugas be slaptažodžio

2019.08.13

 

„Google“ leidžia prisijungti į kai kurias jų paslaugas „Chrome“ naršyklėje „Android“ operacinėje sistemoje, naudojant tik piršto antspaudą, vietoje slaptažodžio.

 Šią funkciją jau turi kai kurie „Android“ telefonai, o per ateinančias kelias dienas jos sulauks visi telefonai, naudojantys „Android 7“ ir vėlesnes versijas. Remiantis „Google“ pagalbiniu puslapiu, ši funkcija leidžia prisijungti, naudojantis bet kuriuo metodu, su kuriuo atrakinate savo telefoną. Tai gali būti net pin kodas ar šablonas.

„Android“ telefonuose jau galima naudoti piršto antspaudą, norint patvirtinti „Google Pay“ pirkinius ir prisijungiant į programėles. Dabar su tuo pačiu piršto antspaudu bus galima prisijungti prie „Google“ paslaugų „Chrome“ naršyklėje. Šiuo metu šią funkciją galima naudoti slaptažodžių peržiūrėjimui ir redagavimui passwords.google.com svetainėje, tačiau „Google“ teigia, jog jie planuoja funkciją įgalinti ir su kitomis „Google“ ar „Google Cloud“ paslaugomis.

Kai nėra būtinybės prisiminti slaptažodžio, prisijungimas tampa patogesnis ir saugesnis. Slaptažodžiai turi daug silpnų vietų, ypač, kai žmonės naudoja tą patį slaptažodį keliose svetainėse. Su šiuo naujuoju metodu viskas yra saugoma jūsų telefone, todėl slaptažodžio negalima gauti iš kompanijos serverių. Taip pat nerizikuojate paviešinti savo slaptažodžio, apsilankę netikroje svetainėje. Naudodami slaptažodžių tvarkyklę su dviejų veiksnių autentifikacija sušvelninate daugumą šių silpnybių, tačiau naujasis „Google“ metodas jas visai pašalina.

Jeigu turite tinkamą „Android“ prietaisą, galite išmėginti funkciją, apsilankę passwords.google.com svetainėje „Chrome“ programėlėje. Ši paslauga leidžia valdyti visus slaptažodžius, kuriuos išsaugojote „Chrome“ naršyklėje. Jeigu paspausite kurį nors iš išsaugotų slaptažodžių, „Google“ jūsų paprašys patvirtinti savo tapatybę. Tą galėsite padaryti su piršto antspaudu arba bet kokiu kitu metodu, kuriuo atrakinate savo telefoną. Tam, kad visa tai veiktų, jums reikės pridėti savo „Google“ paskyrą į jūsų „Android“ prietaisą.

„Google“ nauja funkcija naudoja „FIDO2“ ir „WebAuthn“ protokolą, atvirą standartą, kurį gali naudoti svetainės, norint apsaugoti prisijungimus iš naršyklės. „FIDO2“ yra daug saugesnis už įprastus slaptažodžius. Visi „Android“ prietaisai su 7.0 arba vėlesne versija turi „FIDO2“ sertifikatą.