Nešiojamas kompiuteris su šešiais pavojingiausiais virusais parduodamas už daugiau nei 1 milijoną JAV dolerių

2019.05.27

Kai kurie pasaulio šedevrai yra žinomi dėl jų įdomios praeities ar sudėtingos istorijos, bet nedaugelis iš jų kelia pavojų savininkams. „Chaoso atkaklumas“ yra išimtis.

Šis meno kūrinys, kurį sukūrė Guo O Dong, tėra paprastas nešiojamas kompiuteris su šešiais pavojingiausiais virusais pasaulyje. Prietaisas yra saugus tol, kol savininkas neprisijungia prie Wi-Fi tinklo ar neįkiša USB laikmenos.

Guo O Dong pranešė „Verge“, kad tokio nešiojamo kompiuterio esmė yra pademonstruoti grėsmes, kurias kelia skaitmeninis pasaulis.

„Mes įsivaizduojame, kad dalykai, kurie vyksta kompiuteriuose, negali mūsų paveikti, tačiau tai yra absurdas. Virusai, kurie paveikia energetines sistemas ar viešąją infrastruktūrą, gali sukelti tiesioginę žalą.“ – teigė Guo.

Šeši virusai, esantys 10.2 colių „Samsung NC10“ kompiuteryje, buvo atrinkti pagal jų padarytos ekonominės žalos didumą. Tarp jų yra ILOVEYOU virusas, kuris 2000 metais apsireikšdavo kaip meilės laiškas, prisegtas prie elektroninių laiškų. Kompiuteryje taip pat yra WannaCry virusas, kuris 2017 metais išjungė ligoninių ir fabrikų kompiuterius visame pasaulyje.

Guo manymu WannaCry virusas yra puikus pavyzdys, kokias fizines pasekmes gali sukelti skaitmeninės atakos. „WannaCry virusas Jungtinės Karalystės nacionalinei sveikatos tarnybai pridarė žalos už 100 milijonų JAV dolerių. Dėl šio viruso buvo atšaukta virš 10 tūkstančių ligoninės vizitų. Taigi, galima drąsiai teigti, kad virusas sukėlė didelę žalą žmonėms.“ – teigė jis.

Virusų keliamas pavojus jaučiamas ir šiomis dienomis. Šį mėnesį Baltimorėje išpirkos reikalaujantis virusas sustabdė vyriausybės sistemas. Tai turėjo įtakos turto pardavimui ir mokesčiams už vandenį. Guo apskaičiavo, kad „Samsung“ kompiuteryje esantys virusai sukėlė 95 milijardų JAV dolerių vertės ekonominę žalą.

Šis įrenginys šiuo metu yra pardavinėjamas internete. Galite žiūrėti tiesioginę transliaciją čia ir stebėti kompiuterio veiklą bei kylančią kainą, kuri šiuo metu viršija 1.2 milijono JAV dolerių. Atrodytų, kad kaina už seną kompiuterį su virusais yra pernelyg didelė, tačiau Guo teigia, kad tai yra tarsi istorinių grėsmių katalogas.