Kaip pasirinkti žaidimų platformą

2018.12.04

Trys pagrindiniai kriterijai, kurie padės nustatyti, kam geriau teikti pirmenybę: PC, PlayStation 4, Xbox One ar Nintendo Swith.

1. Biudžetas

Vienas iš pagrindinių žaidimų platformos pasirinkimo kriterijų yra pinigų suma, kurią galite išleisti šiam hobiui.

Jei biudžetas yra ribotas, geriau rinkitės kompiuterį. Norint žaisti aukštų nustatymų žaidimus, reikia kompiuterio kainuojančio ne mažiau kaip 700 €, o tai yra daugiau nei daugumos konsolių kaina. Tačiau žemesnės kompiuterinių žaidimų kainos greitai sumažina skirtumą. Be to, kompiuterinių žaidimų parduotuvėse, pavyzdžiui, „Steam“ ar „GOG“, dažnai pristatomos didelės nuolaidos – net iki 90%. Konsolių žaidimams tokios nuolaidos yra retos.

Kita vertus, jei esate pasirengę išleisti pinigus arba nesiruošiate pirkti daugiau nei 6-8 žaidimų per metus, būtų tikslingiau rinktis tam tikrą konsolę: Nintendo, Xbox One ar PlayStation 4. Jos yra lengviau valdomos, stabilesnės ir intuityvesnės nei kompiuteris. Jas galima prijungti prie televizoriaus. Dėl kompiuterio dažniausiai kyla problemų: nuo nesuderinamumo ar komponentų atmetimo iki programinės įrangos klaidų ar nereikšmingų „Windows“ atnaujinimų netinkamais momentais.

Pačios brangiausios žaidimų platformos – yra galingesnės  Xbox One X ir PlayStation 4 Pro versijos bei aukščiausio lygio žaidimų kompiuteriai.

Šių parinkčių privalumai yra tokie, kad jie palaiko 4K formatą, taip pat galima žaisti žaidimus aukštais ir ultra aukštais nustatymais. Taigi, jų grafika yra tiesiog puiki. Brangūs kompiuteriai taip pat leidžia jums mėgautis labai sklandžiu žaidimo procesu, 60 kadrų per sekundę ir didesniu greičiu. Konsolių žaidimai retai pasiekia didesnį nei 30 kadrų per sekundę greitį.

2. Žaidimų pasirinkimo galimybė

Kitas svarbus parametras renkantis platformą yra žaidimai. Dauguma žaidimų projektų yra prieinami Xbox One, PlayStation 4 ir PC. Taip pat yra žaidimų, kurie išleidžiami ir tinka tik konkrečioms platformoms: pavyzdžiui, žaidimas apie skandinavų mitologijos dievus „God of War“ gali būti žaidžiamas tik platformoje PlayStation 4, o fantastiškasis „Halo 5“ – tik Xbox One. Be to, kai kurie žaidimai yra skirti tik konsolėms, pvz. „Red Dead Redemption 2“, o kiti – tam tikroms konsolėms ir kompiuteriams (tai pagrinde „Microsoft“ projektai, tokie kaip „Forza Horizon 4“ lenktynių žaidimas).

Išskirtinumai kompiuteriniams žaidimams iš esmės yra skirtingų žanrų strategijos bei žaidimai iš nepriklausomų kūrėjų. Pavyzdžiui, fantastiškos „Homeworld“ strategijos: „Deserts of Kharak“ ir „Wahrammer 40 000: Dawn of War“ buvo išleisti tik kompiuteriams, kaip ir daugelio žaidėjų „World War 3“ ar taktinis „Isurgency“.

Žaidimai, prieinami tik PlayStation 4 platformoms – tai kaip taisyklė, yra trečiųjų asmenų šaudyklių žaidimai, kur daugiausia dėmesio skiriama siužetui ir žaidimo veiksmui. Per penkerius konsolių leidimo metus „Sony“ sukaupė daug panašių projektų. Tarp jų yra žaidimas „Spider – Man“, veiksmo žaidimas „The Last of Us“ ir nuotykių žaidimas „Uncharted 4“. Visi šie projektai turi kruopščiai apgalvotą žaidimo procesą, patrauklų siužetą ir tinkamai pateiktus personažų charakterius.

Tarp išskirtinių žaidimų, kurie prieinami tik  Xbox One platformoje – yra „Gears of War“ ir „Halo“, lenktynių žaidimas „Forza“, trečiosios šalies žaidimai „Quantum Break“ ir „Sunset Overdrive“. Tiesa, beveik visi naujieji Xbox žaidimai, pavyzdžiui „Forza Horizon 4“ ir „Quantum Break“ yra prieinami ir asmeniniuose kompiuteriuose.

Išskirtinai tik Switch platformoje veikiantys yra pagrinde „Nintendo“ žaidimai: „Super Mario Odyssey“, „Mario + Rabbids Kingdom Battle“, „The Legend of Zelda: Wild Breath“, „Super Smash Bros“, „Mario Kart 8 Deluxe“. Šie žaidimai skiriasi vienas nuo kitos savo žanru, personažais ir siužetu, tačiau vienas dalykas juos suvienija: „Nintendo“ skiria didžiulį dėmesį žaidimo detalėms. Bendrovė stengiasi kiekvieną savo žaidimą padaryti kuo įdomesnį, vadovaudamasi filosofija „žaidimas turėtų būti įdomus ir stebinantis“. Beveik visi šios studijos projektai turi 3+ ar 6+ reitingą – puikiai tinkantį, jei norite žaisti su savo vaiku.

3. Papildomos funkcijos

Kiekvienoje pagrindinėje platformoje yra papildomų funkcijų, kurios gali tapti lemiamomis pasirenkant žaidimų platformą.

4K ir HDR palaikymas

4K yra itin didelės raiškos vaizdo formatas, o HDR – tai ekranų technologija su padidintu kontrastingumu, ryškumu ir tikslesniu spalvų atkūrimu.

Iš mūsų apžvelgtų platformų 4K palaiko asmeniniai kompiuteriai, Xbox One S (patobulinta Xbox One versija), Xbox One X ir PlayStation 4 Pro. Tačiau tik brangūs kompiuteriai, taip pat Xbox One X ir PlayStation 4 Pro gali suteikti komfortišką žaidimą tokioje didelėje rezoliucijoje. Reikėtų pažymėti, kad pirkti platformą tik dėl šios technologijos yra verta tik tuo atveju, jei jūsų televizorius ar monitorius palaiko tokią raišką. „Full HD“ ekranuose nematysite jokio skirtumo.

HDR prieinama kompiuteryje, Xbox One S, Xbox One X, PlayStation 4 ir PlayStation 4 Pro. Žaidimas su HDR suteikia puikius įspūdžius, po kurių paprasti ekranai atrodo nuobodūs. Svarbiausia nepamiršti, kad televizorius ar monitorius turėtų palaikyti šį formatą, kad viskas tinkamai veiktų.

Perkėlimo galimybė

Galimybė žaisti kur ir kada norisi paprastai įmanoma su tam tikromis konsolėmis, kaip PlayStation Vita ir Nintendo 3DS. Dėka Nintendo Switch, ši galimybė taip pat atsirado tarp stacionarių įrenginių. Swich gali būti naudojamas tiek prijungiant prie televizoriaus, tiek kelyje – dėka integruoto ekrano. 

PlayStation 4 ir Xbox One negalima pavadinti nešiojamais. Kai kurios bendrovės gamina mini kompiuterius, specialiai skirtus žaidimams, pavyzdžiui, GPD Win 2. Tai mažas nešiojamasis kompiuteris su įmontuota klaviatūra, žaidimų pultu ir šešių colių ekranu. Jis nėra galingas, tačiau juo puikiai galima žaisti nereiklius žaidimus, tokius kaip „Fortnite“.

Filmų ir serialų žiūrėjimas

PlayStation 4 ir Xbox One įrenginiuose veikia „Blu-ray“ diskai, taip pat „Netflix“, „Hulu“ ir „Amazon“ vaizdo įrašų programos. Visa tai ir dar daugiau (pavyzdžiui, „iTunes“) yra prieinama kompiuteryje.

Konsolė Nintendo Switch vaizdo įrašų turinio žiūrėjimui nėra tinkama – ja galima žiūrėti tik „YouTube“ ir „Hulu“. Japonijos kompanija kažkodėl neskuba pridėti kitų paslaugų palaikymo.

Daugiafunkcionalumas

Konsolės yra sukurtos žaidimams, tad jų galimybės nėra labai plačios. Su jomis galima žaisti žaidimus, klausytis muzikos, žiūrėti filmus ir televizijos laidas.

Jei jums yra reikalingas daugiafunkcinis įrenginys, geriau pirkite kompiuterį – tai universalus prietaisas, kuriuo galite atlikti daug pageidaujamų veiksmų: kurti muziką, programas, sukurti dokumentus, naršyti internete, redaguoti vaizdus.Nenuostabu, kad kompiuteriai naudojami praktiškai visose žmogaus veiklos srityse.