7 ateities profesijos: ko mokytis šiandien, kad būtumėt užtikrinti rytdiena

2018.10.12

Jei norite ilgą laiką likti pageidaujamu specialistu ir dirbti jums įdomų darbą, tobulinkite įgūdžius technologijos srityse. 

Kūrybinių industrijų universiteto direktorė, festivalio „G8“ kalbėtoja Jekaterina teigia:

Universitetas jungia Didžiosios Britanijos dizaino mokyklą, kompiuterinių technologijų mokyklą Scream School, Maskvos kino mokyklą, architektūros mokyklą MARSH, Maskvos komunikacijų mokyklą MACS, Maskvos muzikos mokyklą ir verslo kūrybines industrijas.

Viena perspektyviausių karjeros plėtros sričių yra kūrybinės industrijos. Pagal CISAC (Tarptautinė autorių ir kompozitorių bendrijų konfederacija), bei audito ir konsultacinės bendrovės „Ernst & Young“ duomenis pasaulinės kūrybinių industrijų pajamos 2017 m. sudarė 3 proc. pasaulinio BVP.

Pasaulinėje darbo rinkoje jie teikia 29,5 mln. darbo vietų – tai yra daugiau negu automobilių pramonėje. 

Interaktyvus dizainas

Sprendimai, suvienijantys dizainą ir technologijas, yra taikomi įvairiose srityse: nuo pramogų pasaulio iki švietimo. Didžiausia taikymo sritis yra reklama.Prekiniai ženklai brendai atsitraukia nuo tradicinių technologijų ir ieško naujų komunikavimo kanalų.

Vienas iš šių kanalų yra interaktyvus dizainas. Tai yra projektai, kuriuose auditorija ne tik pasyviai žiūri į procesą, bet ir tiesiogiai dalyvauja jame..

Taigi net klasikinis nemokamų mėginių platinimas gali tapti įsimintinais nuotykiais ir sukelti milžinišką virusinį poveikį.

Peržiūrėkite „Delite-o-matic“ projektą. Reklamos agentūros „Clemenger BBDO Adelaide“ komanda paskelbė vaizdo įrašą tinkle, kuriame žmonės kovoja dėl užkandžių. Jis paplito po socialinius tinklus ir netgi buvo aptartas CNN naujienose, „Today Tonight“ pokalbių šou ir kt.

Profesijos paklausa taip pat yra tiesiogiai susijusi su augančia įvykių industrija. Generatyvinė grafika, žemėlapiai, sudėtingi vaizdo projektai, animacija, interaktyvūs įrenginiai tapo įprasta pramogų, švietimo, verslo renginių dalimi.

Šiai profesijai reikalingas tarpdisciplininis požiūris, žinios apie VR / AR / MR technologijas, gebėjimas dirbti su projekcinėmis ir lengvosiomis instaliacijomis bei naujomis technologijomis.

Kur mokytis: Didžiosios Britanijos dizaino aukštoji mokykla, kursas „Interaktyvios aplinkos dizainas“.

Skaitmeninio transformavimo specialistas

Informacijos ir kūrybinių technologijų plėtra yra glaudžiai susijusios. Abiejose pramonės šakose reikalaujama nuolat įgyvendinti idėjas ir kurti produktus, tad jos vis labiau tarpusavyje susipina. Verslo skaitmeninimas sukūrė naujų darbo vietų specialistams, gebantiems suformuoti architektūros procesus duomenų apdorojimo srityje, sukurti įmonės skaitmeninių produktų portfelį, įdiegti įvairias skaitmenines technologijas versle.

Skaitmeninės transformacijos ekspertas turėtų gerai išmanyti tokias priemones kaip dirbtinis intelektas, dalykų internetas, virtualioji realybė, robotų technika.

Jis yra atsakingas už bendrovės kapitalizacijos didinimą, įdiegiant skaitmeninius produktus, kuriant skaitmeninę ekosistemą ir formuojant vartotojo patirtį.Tendencijos analizė ir dizaino mąstymas – tai viskas ko reikia,

Bankai, mažmeninė prekyba, telekomunikacijos, žiniasklaida jau aktyviai dalyvauja pereinant prie skaitmeninės realybės.

Potencialiai ši specializacija bus naudinga IT specialistams, produktų kūrimo vadybininkams, rinkodaros specialistams, analitikams, konsultacinių agentūrų specialistams, verslo savininkams ir pradedantiesiems steigėjams.

Kur mokytis: „MACS“, Skaitmeninės transformacijos fakultetas.

„Showrunner“ – šou organizatorius

Nauja profesija, nors Holivude šioje rolėje save bando režisieriai David Lynch, Martin Scorsese ir David Fincher. „Showrunner“ – televizijos projekto širdis ir smegenys. Jis valdo televizijos laidas nuo idėjos sukūrimo proceso iki pasirodymo ekrane: kontroliuoja scenarijaus kūrimo procesą, sprendžia visą pagrindinių užduočių komplektą, pristato projektą klientams ir investuotojams, vadovauja gamybos procesui. Tai žmogus, kuris turi galvoti apie kūrybines ir gamybines kategorijas, visiškai suprasti serijinę rinką, jos reikalavimus bei vystymosi vektorius.

Viena iš pagrindinių pramonės šakų tendencijų – tai aukštos kokybės turinio, skirto plačiai tarptautinei auditorijai, kūrimas.

Ši profesija bus įdomi režisieriams, prodiuseriams, profesionalams, turintiems verslumo mąstymą ir kūrybinę kompetenciją.

Kur mokytis: „Showrunner“ programa.

Apšvietimo dizainas

Apšvietimo dizainas yra tarpdisciplininė profesija, kuri susiformavo apšvietimo inžinerijos, architektūros, dizaino, elektrikų ir scenografijos sankirtoje. Šios srities specialistas turėtų pasižymėti giliu supratimu apie apšvietimą ir turėti praktinės patirties naudojant įrangą, turėti erdvinį ir kūrybinį mąstymą.

Kaip jums patinka idėja: gatvės apšvietimas lempomis su SIM kortele, kurią galima nuotoliniu būdu valdyti (bendras „Philips“ ir „Vodafone“ projektas)? Arba „Tunable White“ lempos, kovojančios su mieguistumu? Šiuolaikiniai apšvietimo dizaineriai kuria stebuklus.

Pasak „McKinsey“ analitikų , pasaulinė apšvietimo rinka iki 2020 m. bus lygi televizijos pramonės apyvartai, o tai reiškia, kad specialistų, galinčių kokybiškai dirbti su apšvietimu, paklausa tik didės.

Tokio tipo specialistų yra labai maži, o susidomėjimas apšvietimo dizainu auga. Tai galima spręsti pagal investicijas, pavyzdžiui, miestų architektūros apšvietimui. Miesto valdžia ir komerciniai klientai reikalauja ambicingesnių ir gerai išvystytų pėsčiųjų takų, tad reikalingi specialistai nuo individualių pastatų ir kompleksų apšvietimo projektų sudarymo – iki visiškų miestų generalinių planų kūrimo.

Ši profesija yra įdomi kaip nauja karjerinė trajektorija architektams, inžinieriams, dizaineriams ir kitiems specialistams, susijusiems su interjero apšvietimo projektais, architektūrinėmis struktūromis, viešosiomis erdvėmis ir kraštovaizdžio objektais.

Kur mokytis: Architektūros mokykla MARSH, kursas „Apšvietimo dizainas“.

Dainų autorius

Dauguma muzikantų, net negali paaiškinti, kaip jie rašo dainų tekstus. Vakarų muzikos industrija jau seniai tokią veiklą vadina mokslu, turinčiu aiškius metodus ir priemones.

Įkvėpimas vis dar atlieka svarbų vaidmenį, tačiau dainų autorius kaip profesionalus rašytojas, žurnalistas ar „copywriter“ turi sugebėti dirbti griežtai pagal konkrečią menininko temą ir stilių, kurti bet kokio formato ir žanro muzikinius produktus.

Muzikos kaina kartais yra daug mažesnė už teksto kainą. Menininkai ir jų prodiuseriai yra pasirengę investuoti pinigus į gerus tekstus. Paprastai muzikantai atranda save kaip dainų autorių be etikečių pagalbos ir dažnai dirba su keliais žmonėmis. Tai didelis žaidimas, kuriame kiekvienas suinteresuotas sukurti naują hitą.

Jūs turite galimybę užimti savo nišą ir netgi gauti Nobelio premiją už teksto sukūrimą – kaip tai įvyko 2016 m. su amerikiečių muzikantu Bobu Dylanu – jis gavo apdovanojimą „už naujas poetinės raiškos priemones, suformuotas JAV dainų kūrybos tradicijoje“.

Ši kryptis gali būti įdomi muzikantams ir vokalistams, taip pat tiems, kurie dirba su dainų tekstais ir žodžiais.

Kur mokytis: Maskvos muzikos mokykla, dainų kūrimo ir muzikos atlikimo fakultetas.

Naujosios medijos prodiuseris

Kažkada reklama buvo vadinama komercijos varikliu, tačiau atsiradus technologijoms, kurios leidžia ją blokuoti, teisinių apribojimų augimui, verslui reikia ieškoti naujų kanalų, kurie pritrauktų dėmesį. Kūrybinio turinio kūrimas tapo tikru iššūkiu.

Naujosios medijos prodiuseris yra specialistas, galintis kurti aukštos kokybės vaizdo turinį įvairiems klientams ir platformoms: nuo internetinių kino teatrų ir žiniasklaidos iki telekomunikacijų įmonių ir palydovų operatorių. Jis turėtų sugebėti kurti scenarijus, suprasti pasakojimo, gamybos ir turinio skatinimo, pajamų gavimo ir teisinės projektų paramos specifiką.

Be to, tokio specialisto užduotis yra būti vizionieriumi, išrasti naujus formatus ir numatyti rinką, kurioje yra kur kas daugiau laisvės nei tradicinėse žiniasklaidos priemonėse.

Ši profesija gali būti įdomi kaip karjeros kilimo laiptai rinkodaros specialistams, tinklaraštininkams, režisieriams, prodiuseriams, scenarijų autoriams.

Kur mokytis: Maskvos kino mokykla, programa „Naujoji media“.

„Concept“ menininkas

Ar turite turtingą vaizduotę, gilų vidinį pasaulį ir gebėjimus piešti? Galbūt turėtumėte pažvelgti į menininko profesiją. „Concept“ menininkai yra specialistai, kurie kuria vizualinį kino, animacijos, kompiuterinių žaidimų ir kitų pramogų sričių dizainą. Jie yra atsakingi už viską, kas gali būti vizualizuota: nuo simbolių iki naujų pasaulių.

„Consept“ menininkai dabar reikalingi visur, kur reikalinga sukurti vizualų gaminio stilių. Tai gali būti tiek pasaulio koncepcijos sukūrimas kompiuteriniame žaidime, tiek filme – pavyzdžiui, atsimenate planetos „Pandora“ pasaulį iš „Avatar“, kosminius laivus iš „Star Wars“, o taip pat ir prekės ženklo talismanų kūrime, pavyzdžiui, „McDonald's“ meno kūrinys klounas.

Viena perspektyviausių sričių „Concept“ menininkams yra žaidimai. Kompanija „Newzoo“ pagal įvertinimus 2017 m. tapo orientyru: pajamos iš pasaulinės lošimų rinkos sudarė 109 milijardų JAV dolerių. Palyginimui, pasaulio filmų platinimo pajamos praėjusiais metais sudarė 40,6 mlrd. dolerių.

Į šią profesiją verta atidžiau pažvelgti, jei mokate piešti ir turite pagrindinius įgūdžius 2D ir (arba) 3D kompiuterinėje grafikoje.

Kur mokytis: kompiuterinių technologijų mokykla „Scream School“, programa „Concept – art“.