Ką išmaniajame telefone reiškia NCK kodas?

2018.08.06

Tarkim, kad iš telekomunikacijų operatoriaus įsigijote išmanųjį telefoną. Šiek tiek pasinaudoję, nusprendžiate pakeisti operatorių. Gaunate naują SIM kortelę, įdedate ją į savo išmanųjį telefoną ir … Parodomas pranešimas, kuriame prašoma įvesti NCK kodą. Kas tai yra ir kam jis reikalingas?

Jūs tikriausiai žinote, kad mobilieji operatoriai parduoda „pririštus“ išmaniuosius telefonus: jie veikia tik su vienu operatoriumi, ypač jei įrenginį įsigijote užsienyje. Jei į SIM kortelės lizdą įdėsite kitą SIM kortelę, įrenginys neveiks, o ekrane bus paprašyta įvesti NCK kodą, kuris reikalingas norint atrakinti įrenginį.

Pas mus išmanieji telefonai labai retai būna „pririšti“ prie operatorių, tačiau jei juos pirkote kitose šalyse iš telefonines paslaugas teikiančių operatorių, tuomet ši situacija yra gana dažna. Taigi reikėtų pastebėti, kad telefonų „pririšimo“ idėja gimė ne pas mus, o užsienyje – tam tikrų prietaisų prijungimas prie telekomunikacijų operatoriaus jau seniai egzistuoja Amerikoje, ir daugelyje kitų šalių. 

Kodėl telefoninio ryšio bendrovės parduoda „pririštą“ prie tinklo išmanųjį telefoną? Atsakymas paprastas: operatoriui naudinga, kad naudojatės tik būtent to tinklo paslaugomis, ir jis savo ruožtu įrenginį parduoda su nuolaida. Taigi abi pusės lieka patenkintos.

Bet grįžkime prie NCK kodo. Jei įrenginys yra „pririštas“ prie tam tikro tinklo, tai nereiškia, kad jis neveiks su kitų operatorių SIM kortelėmis – įrenginys veiks, bet tik po NCK kodo įvedimo. Kur galima jį sužinoti? NCK kodą galima gauti iš mobiliojo ryšio operatoriaus. Užsienyje operatoriai veikia taip: jie leidžia „atrišti“ telefoną, tačiau reikia sumokėti už NCK kodą. Paprastai šis mokestis nėra toks mažas, tad vartotojai ne taip dažnai naudojasi NCK kodo atrakinimo paslauga.

Lietuvoje yra telefonus remontuojančių taisyklų, kurios teikia įrenginių atrakinimo paslaugas. Tačiau atminkite, kad kai kurių įrenginių atrakinti negalima – tam nėra jokių techninių galimybių.