Jūsų „Google“ dokumentai yra pavojuje. Ką tokiu atveju reikėtų daryti

2018.07.09

Daugelio naudotojų asmeninė informacija pateko į atvirą erdvę. Mes papasakosime, kaip apsaugoti jūsų duomenis. Praeitą naktį tinkle vėl pasirodė „Flashmob“, kuris ieškojo „Google“ dokumentų.

 Vidinė įmonių informacija, asmens mokėjimo duomenys, prisijungimų ir slaptažodžių sąrašai, būsimų renginių pristatymai – tai tik maža dalis to, ką buvo galima rasti per kelias minutes. Klaida buvo pataisyta po kelių valandų, tačiau ji pažeidė duomenų saugumą ir sukėlė negrįžtamus padarinius.

Problemos apimtis 

Paprastiems vartotojams situacija visų pirma yra pavojinga dėl jų konfidencialių duomenų praradimo ir mokėjimo duomenų pasisavinimo. Aktyvi nuoroda „Google“ dokumentų paieškoje buvo tik kelias valandas, tačiau per tokį trumpą laiką žmonės prarado pinigus iš internetinių piniginių, prisijungimų ir socialinių tinklų slaptažodžius. 

Didelėms įmonėms ir vyriausybinėms organizacijoms tai sukėlė ne tik įmonių duomenų praradimą, bet ir skandalą, kuris išplito po dokumentų viešinimo. Žinoma, tokių dokumentų laikymasis internete visada yra rizika. 

Kokiu būdu buvo ieškoma dokumentų

Bet kuris vartotojas galėjo paieškoje parašyti raktinį žodį ir pagal jį surasti „Google“ dokumentus. Norint tai padaryti, pakako spustelėti paieškos nustatymų mygtuką ir svetainės laukelyje įvesti „docs.google.com“, po kurio atsidarė visų šio raktinio žodžio dokumentų sąrašas.

Kaip apsaugoti savo duomenis

Jei naudojate „Google“ dokumentus tam, kad išsaugotumėte įmonių ar asmens duomenis, skubiai turite patikrinti, kokie leidimai rodomi jūsų dokumentuose, lentelėse ir pristatymuose. Nuoroda atidaro dokumentų sąrašą. Jums reikės atskirai atidaryti kiekvieną iš jų ir viršutiniame dešiniajame kampe spustelėti mėlyną mygtuką „Prieigos nustatymai“.

Tada pasirodžiusiame lange pamatysite parametrų nustatymus kaip galima pasiekti šį dokumentą. Jei turite prieigą tik jūs, langas atrodys taip:

 

Jei prieigą prie savo dokumento turite ne tik jūs, nustatymų langas atrodys taip: 

 

Norint apsaugoti savo duomenis, reikia dokumentų prieigos nustatymuose pasirinkti elementą „IŠJUNGTA“ – prieiga tik pagal kvietimus. Jei norite daugiau privatumo, galite naudoti mygtuką „Išplėstinė“. 

Praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo pasirodžiusi galimybė ieškoti dokumentų, „Google“ ištaisė šią problemą. Dabar „Google Docs“ paieška naršyklėse neveikia. Tačiau nemaloni situacija jau įvyko, dėl to internete atsiranda išsami informacija apie įvairių įmonių veiklą, asmens duomenis. Pvz., dauguma kriptovaliutos piniginių savininkų prarado anonimiškumą. Deja, tai tik nedidelė dalis to, ką vėliau gali paskelbti tie, kurie rado kokios nors konfidencialios informacijos.

Primename, kad saugumo sumetimais niekada nelaikykite ir nesaugokite svarbios informacijos duomenų šaltiniuose, jei ją pasiekti ir kontroliuoti galite ne tik jūs. Dėl kompanijų, kurios žada patikimumą ir konfidencialumą, tačiau padaro klaidų, kenčia tiek paprasti vartotojai, tiek didelės įmonės. Nepamirškite uždaryti prieigos prie „Google“ dokumentų nuorodos, kad ateityje apsisaugotumėte nuo panašių situacijų.