Kaip sutaupyti 30 minučių per dieną

2018.06.28

Laiko taupymo taisyklės yra paprastos. Sunkiausia yra pradėti vadovautis jomis kasdien.

1. Sudėtingus darbus pasistenkite atlikti ryte

Nebūtina keltis penktą ryto ir net neišgėrus puodelio rytinės kavos, imtis atlikinėti darbus ir užduotis. Mičigano universiteto mokslininkai nustatė, kad suaugusiam žmogui labiausiai psichinės veiklos reikalaujantį darbą geriausia atlikti nuo 9 iki 11 val. ryte, nes vėliau aktyvumas mažėja. Taigi, devintą valandą imkitės tų dalykų, kurie reikalauja didžiausios protinės įtampos. O patikrinti paštą bei kitas smulkias užduotis galite ir po pietų.

2. Sugrupuokite panašias užduotis

Jūsų smegenims tenka atsistatyti, kai pradedate kitokią veiklą. Tai trunka apie 20 minučių. Grupuokite panašias užduotis, kad smegenims nereikėtų papildomo laiko, kol jos pasiruoš atlikti kitokią užduotį. Pavyzdžiui, jei jums reikia atsakyti į pranešimą, kad būtų greičiau ir paprasčiau, tuo pačiu atsakykite ir į kitus reikiamus pranešimus.

3. Kontroliuokite laiką, kurį skiriate pašto peržiūrai

Iki pietų geriausia net nedirstelėti į paštą. Tačiau jei žinote, kad ryte turėtumėte sulaukti svarbaus pranešimo su užduotimis, kurias planavote atlikti iki pietų, tuomet patikrinkite paštą ryte, pietų metu ir vakare. Tiesiog neskaitykite ir neatsakynėkite į tuos laiškus, į kuriuos nebūtina iškart atsakyti.

4. Susidarykite planą

Apie tai kalbama dažnai. Tačiau vis dar yra tiek mažai tokių, kurie susidaro bent minimalų dienos planą. O jūs ar planuojate tikslus ir uždavinius?

Geriausia kitos dienos planą susidaryti iš vakaro, tuomet ryte galėsite ramiai pradėti savo suplanuotą veiklą ir darbus, negaišdami laiko pamąstymams nuo ko pradėti dieną. 

5. Atsikratykite nuo dėmesį blaškančių faktorių

Žinoma, jūs negalite visą dieną ignoruoti biuro ciklo ir asmeninių reikalų, bet bent pusvalandžiui išjunkite telefoną, uždarykite papildomus skirtukus naršyklėje ir, jei įmanoma, išeikite į atskirą patalpą.

Ar būna, kad atvykstate į biurą savaitgaliais tam, kad galėtumėt padirbėti produktyviai tyloje bent pusę valandos? Šį pusvalandį galėsite sutaupyti poilsiui, jei rasite galimybę darbo valandomis produktyviai dirbti.

6. Palaikykite tvarką darbo vietoje

Jūsų stalas gali būti visiškai švarus, tačiau tai nepadidins našumo. Tvarka yra tada, kai ant stalo esantys daiktai netrukdo jums dirbti. Tuo pačiu arti savęs laikykite reikalingus dalykus: užrašų knygelę, nešiojamąjį kompiuterį ar kitus reikalingus įrenginius, rašiklį, įkroviklius. Tas pats pasakytina apie darbo programas ir aplankus kompiuteryje. Viskas turėtų būti savo vietose, tinkamai veikti, greitai atsidaryti. Bet kuris reikalingas dokumentas, paveikslėlis ar aplankas turi būti patogiai surandamas.

7. Nešvaistykite laiko veltui

Keliaudami viešuoju transportu, stovėdami automobilių kamštyje ar eilėje, nenaršykite socialiniame tinkle. Patikrinkite paštą, suplanuokite kitos dienos darbus, paskaitykite knygą. Jei planuojate turėti laisvo laiko vakare savo pašto patikrinimui, tai nedarykite to biure – ten galite užbaigti svarbesnius dalykus.

8. Neapsikraukite papildoma veikla

Pagalvokite apie tai, kiek jūs darote nereikalingo darbo vien todėl, kad laiku nepasakėte „ne“ . Sekmadienio rytą važiuojate kartu su kolega, kad padėtumėte jam nusipirkti spintelę, padedate draugui išsirinkti tapetus, sutinkate organizuoti penktadienio vakarėlį biure. Jei veikla nesuteikia jums malonumo, pagalvokite, ar jūs tikrai turite tai daryti? Ar pasaulis apsivers, jei atsisakysite?

9. Neruoškite maisto kiekvieną dieną

Jei kiekvieną vakarą ruošiate maistą, jūs prarandate valandą ar kelias savo laiko, nes jas praleidžiate gamindami maistą. Dieną jūs apkraunate savo smegenis, galvodami tai, ką pagaminti. O kartais dar užeinate į parduotuvę, norėdami nusipirkti maisto.

Savaitgaliais galite pasiruošti maistą beveik savaitei ir jį užšaldyti. Net vertingus pusryčius galite pasiruošti iš anksto penkioms darbo dienoms, o jūsų rytas tuomet taps ramesnis.

10. Raskite laiko sportui

Tai, kad neturite laiko sportui, yra tik pasiteisinimas. Niekada neatsiras papildomos valandos, jei jos specialiai nepaskirsite reikiamai veiklai. Raskite šiek tiek laiko, kad per dieną nueitumėt bent penkis ar šešis kilometrus pėsčiomis.Tam sugaišite tik valandą, bet grįžti prie protinio darbo bus daug lengviau. Jei turite galimybę prailginti pietų pertraukėlę, tada jos metu vaikščiokite arba eikite pasportuoti, kad atsikratytumėte po pietų aplankiusio mieguistumo.

11. Atlikite visus važiuoti reikalaujančius darbus vienu metu

Visus savaitės planuojamus darbus, kurie nesusiję su kasdieniniais reikalais, geriausia atlikti vienu metu. Tarkime, kad jums reikia nusipirkti maisto, užeiti į servisą patikrinti automobilį ir aplankyti savo močiutę. Pasirinkite kažkurią vieną dieną visų veiklų atlikimui. Tuomet sugaišite mažiau laiko nei tuo atveju, jei šiuos darbus atlikinėsite kelias dienas.

12. Nepasiduokite mitams apie daugiafunkcines užduotis

Atrodytų, taip produktyvu, kai vienu metu galite atlikti keletą dalykų. Tuomet jūs valdote situaciją ir viską greitai atliekate. Ne, ne. Mūsų smegenys gali susikoncentruoti tik į vieną užduotį. Geriau greitai atlikite vieną užduotį, ir tik tuomet eikite prie kitos. Tai bus daug efektyviau nei bandymas vienu metu sutelkti dėmesį į keturias užduotis.

13. Pamėkite automatiką

Automatiniai mokėjimai už internetą, telefoną, komunalines paslaugas pailsins jūsų smegenis. Paprasčiausiai jūsų nebeblaškys šitie reikalai. Teisingai nustatykite filtrus pašte, kad galėtumėte gauti kuo mažesnį kiekį šlamšto, kuris atitraukia jūsų dėmesį. Daug ką galima automatizuoti, savo laiką ir energiją paliekant svarbesniems dalykams.

14. Ruoškitės iš vakaro

Tai puikus įprotis, kurį daugeliui iš mūsų bandė įkvėpti dar mokykloje. Gaila, kad laikui bėgant daugelis apie tai pamiršo. Bet jei dieną susidėsite krepšį į sporto salę, iš vakaro susiruošite savo drabužius, pasigaminsite pietus ir įdėsite juos į šaldytuvą, tada ryte bus mažiau vargo. Beje, taip jūs apsidrausite nuo visų papildomų rūpesčių. Pavyzdžiui, likus15 minučių iki išėjimo iš namų, pamatote, kad ant marškinėlių yra dėmė, o kitų švarių jūs neturite.

15. Išjunkite ekranus

TV ekrano, išmaniojo telefono, nešiojamojo kompiuterio apšvietimas trukdo melatonino gamybai. Taigi labai netinkama mintis skaityti ar kažką žiūrėti telefono ekrane vėlų vakarą arba užmigti su įjungtu televizoriumi. Miego kokybė pablogės, ryte prabudus bus sunku galvoti ir sugaišite daugiau laiko paprastoms užduotims atlikti. Padėkite išmaniuosius įrenginius ir geriau pamedituokite prieš naktį.

Kurias iš šių taisyklių naudojate jūs?