Tikras iššūkis!-13 galvosūkių, kurie privers jus pamąstyti

2018.05.28

Pateiksime jums nestandartinių ir linksmų užduočių iš D. Chernyševo knygos. Pasitikrinkite, ar gerai išvystyta jūsų logika ir išmintis. 

 

1 užduotis

Ši užduotis savo laiku sukėlė perversmą kriptografijos teorijoje.

Tarkim, jūs norite išsiųsti savo mylimąjai siuntinuką su deimantų karoliais. Tam turite vienintelį būdą – naudotis paštu. Galite ant siuntos pakabinti bet kokį skaičių spynų. Tarkime, kad niekas negali atidaryti nei siuntinio, nei spynos be rakto.

Tačiau jūs nenorite rizikuoti ir paštu siųsti raktų. Kaip jums įsitikinti ir kaip sužinoti, kad jūsų mylimoji gaus dovaną ir galės atsidaryti siuntą?

2 užduotis

Jums reikia kiekvieną dieną suvartoti dvi tabletes – vieną iš buteliuko A ir vieną iš buteliuko B. Tai yra gyvenimo ir mirties klausimas. Jei to nepadarysite – mirsite. Ir jei suvartosite dvi tabletes iš vieno buteliuko – taip pat mirsite. Vieną kartą iš buteliuko A paimdamas vieną tabletę, jūs per daug supurtėte buteliuką B ir jums i delną įkrito dvi tabletės.

Taigi, jūsų delne guli trys visiškai identiškos tabletės: viena – iš buteliuko A ir dvi – iš buteliuko B. Iš išorės ir skonio jos nesiskiria. Jūs negalite jų išmesti ir imti naujų – jos yra neįkainojamos. Kaip nieko nerizikuodami galite vartoti vaistus?

3 užduotis

Esate kviečiami dirbti finansų analitiku didelėje įmonėje. Žadamas pradinis atlyginimas 100 000 JAV dolerių ( apie 85655 € ) per metus ir dvi atlyginimo didėjimo galimybės :

  • Kartą per metus jums padidins atlyginimą 15 000 JAV dolerių ( apie 12850 € ).
  • Kartą per pusę metų – 5000 JAV dolerių ( apie 4285 € )

Jūs turite dešimt sekundžių sprendimui priimti. Kuris variantas Jums atrodo pelningesnis?

4 užduotis

Kiekvieną dieną, lygiai 12 valandą, vienas traukinys išvyksta iš Vilniaus į Lisaboną, o kitas tuo pačiu laiku – iš Lisabonos į Vilnių. Kelionė trunka septynias dienas. Jei jūs išvykote vienu iš tų traukinių iš Vilniaus stoties, kiek kelyje sutiksite traukinių važiuojančių iš Lisabonos į Vilnių?

5 užduotis

Įsivaizduokite, kad jūsų pinigai investuojami į akcijas. Vakar jūsų akcijų kaina sumažėjo 2%. Šiandien padidėjo 2%. Ar pasikeitė jūsų kapitalo suma, ir jei taip, tuomet į kurią pusę: sumažėjo ar padidėjo?

Jūsų pinigai investuojami ir į kitą akcijų paketą. Vakar jų kursas išaugo 2%. Šiandien jis sumažėjo 2%. Ar pasikeitė jūsų kapitalo suma, ir jei taip, tuomet į kurią pusę: sumažėjo ar padidėjo?

6 užduotis

Vieno žinomo muziejaus valdžia nusprendė išsiaiškinti, kuris iš eksponatų yra populiariausias. Tyrimui buvo skirta daug pinigų. Užduotis yra sudėtinga – muziejus yra didžiulis. Tačiau paskutinę akimirką buvo surastas paprastas nemokamas sprendimas. Kaip jūs išspręstumėte šią užduotį? Be klausimynų, vaizdo kamerų ir kitų pagalbinių dalykų.

7 užduotis

Tinklaraštininkas patenka į skaistyklą kartu su savo mėgstamu nešiojamuoju kompiuteriu. Angelas, sprendžiantis, kur jį išsiųsti – į dangų ar į pragarą, pastebi, kad klaviatūroje nuo nuolatinio naudojimo visiškai ištrintas C klavišas (nuo nuolatinio spaudinėjimo Ctrl + C). Angelas duoda tinklaraštininkui pasiūlymą: tegu jis spausdina kompiuteriu anglų kalba visus skaičius (raidėmis) – one, two, three, four … ir iškart, kai bet kuriame iš skaičių jis spustels C, tuomet pateks į rojų.

Tinklaraštininkas dirba labai greitai – bet kokį ilgiausią skaičių jis parašo per dešimt sekundžių. Jis gali dirbti neribotą laiką be pertraukų . Šiek tiek pagalvojęs, tinklaraštininkas sutinka. Kada jis pateks į rojų?

8 užduotis

Manoma, kad žmogus pirmą kartą pademonstravo sugebėjimą skristi greičiau negu garsas 1947 m. spalio 14 d. Tai padarė amerikiečių lakūnas – bandytojas Chuckas Yeageras su „Bell X-1“ lėktuvu. O koks dalykas, labai senai sukurtas žmogaus, įveikė garso skridimo barjerą pirmasis?

9 užduotis

Kartą režisierius A susiginčijo su režisieriu B, kad šis nesugebės nufilmuoti baigto kūrinio, kuriame būtų įžanga, dėstymas, kulminacija, ir pabaiga su dramatiška intriga, visa tai turi tilpti į 10 sekundžių ilgio juostą. Viskas turi pavykti iš karto ir negalima kurti siužeto, jį suklijuojant iš atskirų vaizdų.

Režisierius A pralaimėjo ginčą. Ką tiksliai nufilmavo režisierius B?

10 užduotis

Pateikiamas siužetas iš seno reklaminio britų armijos gyvenimo. Du eiliniai, baltasis ir juodaodis važiuoja automobiliu kalnuose. Staiga automobilis užvažiuoja ant minos. Įvyksta sprogimas – ir mašina rieda nuo šlaito. Prie sumaitoto automobilio trosu nusileidžia gelbėtojas. Jis mato, kad abu kareiviai yra kraujuojantys, bet gyvi. Baltasis guli be sąmonės, o tamsiaodis žmogus prašo, kad gelbėtojas jam padėtų.

Vienu metu gelbėtojas gali ištraukti tik vieną asmenį ( po to jis būtinai nusileis gelbėti antrojo ). Kurį jis ištrauks pirmiau? Ir kodėl?

11 užduotis

Antrojo pasaulinio karo metu sąjungininkai susidūrė su rimta problema. Kariai rašė šimtus tūkstančių laiškų į namus. Šiuose laiškuose galėjo būti įslaptinta informacija. Patikrinti tokį kiekį korespondencijos buvo labai sunku. Palikti kareivius be susisiekimo su namais – negalima. Raskite paprastą sprendimą.

12 užduotis

Viduramžiais Europoje buvo populiarūs teisiniai procesai su gyvūnais. Tai buvo vykdoma su šaukimu į teismą ir advokato paslaugomis.

40 metų truko ginčas tarp Saint-Julien bendruomenės ir vabalų. Otenos bažnyčios apskrityje vyko garsus procesas prieš žiurkes, kurios sunaikino didžiąją derliaus dalį Burgundijoje. Stelvio bendruomenė inicijavo bylas prieš žiurkes ir laukines peles. Dižone nuteisė arklį, kuris užmušė žmogų.

Berno valdžios institucijos ieškojo vabzdžių kenkėjų, žinomų ar kitaip vadinamų „inger“. Šveicarijos Hura pradėjo procesą prieš muses. Vilnozo gyventojai pateikė ieškinį vikšrams. Bazelyje buvo teisiamas senas gaidys dėl to, kad jis sudaužė kiaušinį. Brazilijoje buvo apkaltintos skruzdėlės. Savinijoj buvo procesas prieš kiaulę, kuri suėdė žmogų …

Kokiais atvejais į teismo posėdžius kišdavosi bažnyčia, o kada reikalus nagrinėdavo pasaulietinis teismas?

13 užduotis

Senų senovėje vienas rinkodaros specialistas netinkamai pravedė reklaminę kampaniją Artimuosiuose Rytuose. Atrodo, kad viskas buvo padaryta teisingai, naudojant vaizdinę medžiagą. Reklaminė kampanija nepavyko. Kodėl?

 


1 atsakymas

Gavusi siuntinį be rakto, mergina negali jo atidaryti, bet gali uždėti savo spyną ir grąžinti siuntinį jaunuoliui. Gavęs siuntinį su dviem spynomis, vyriškis nuima savo uždėtą spyną ir grąžina siuntinį merginai. Taigi, mergina atsirakina spyną su savo raktu, gauna deimantus, o raktai niekur nesiunčiami.

2 atsakymas

Išimkite dar vieną tabletę iš buteliuko A. Perlaužkite visas keturias tabletes per pusę ( puseles atsargiai sumaišykite ir išdėliokite įvairiomis kryptimis). Išgerkite keturias puseles. Likusias puseles išgersite sekantį kartą.

3 atsakymas

Pirmasis variantas paprastas:

  • 1 metai – 100 000 USD ( apie 85 655 € )
  • 2 metai – 115 000 USD ( apie 98 500 € )
  • 3 metai – 130 000 USD ( apie 111 350 € )
  • Ketvirtieji metai yra 145 000 USD … ( apie 124 200 € )

Antrą variantą yra patogiau apskaičiuoti dalinant pinigus kas pusmetį. Pirmieji šeši mėnesiai – 50 000 USD, o po to kas šešis mėnesius prie šios sumos bus pridėta po 5000 USD:

  • 1 metai – $ 50,000 + $ 55,000 = $ 105,000
  • 2 metai – $ 60,000 + $ 65,000 = $ 125,000
  • 3 metai – 70 000 USD + 75 000 USD = 145 000 USD
  • Ketvirtieji metai yra $ 80,000 + $ 85,000 = $ 165,000 …

4 atsakymas

13 traukinių ( plius minus du abiejose stotyse ). Tie, kurie mano, kad traukinių bus 7, pamiršta apie traukinius, kurie jau yra kelyje, traukiniui išvykstant iš stoties. 

5 atsakymas

  • Procentas sumažėjo 2%: 100 × 0,98 = 98. Procentas padidėjo 2%: 98 × 1,02 = 99,96.
  • Procentas pakilo 2%: 100 × 1,02 = 102. Procentas sumažėjo 2%: 102 × 0,98 = 99,96.

Nuostolis abiem atvejais.

6 atsakymas

Galima to paklausti muziejaus tvarkytojos – kuri ekspozicija yra labiausiai apipirštuota, apčiupinėta, ta ir bus populiariausia.

7 atsakymas

Pirmieji skaitmenys anglų kalboje, kuriuose yra raidė C, yra octillion (Octillion). Tai – dešimt dvidešimt septintuoju laipsniu. Tinklaraštininkui reikės 317 097 919 837 645 865 043 metų. Paprasčiau – 317 milijardų milijardų metų.Palyginimui – mūsų visata atsirado mažiau nei prieš 14 milijardų metų.

8 atsakymas

Rimbo kirčio garsas atsiranda tada, kai pralenkiamas garso barjeras. Jo galas pasiekia greitį didesnį nei 1100 km / h.

9 atsakymas

Kalba eina apie Tonino Guerra. Scenarijus buvo toks: Moteris žiūri televizorių. Rodoma kosminio laivo paleidimo transliacija. Pagal tai kaip ruošiamasi kosminio laivo paleidimui, skaičiuojama: 10, 9, 8 … – moteris ima telefono ragelį į rankas ir pasuka įrenginio skaičių diską. Tuo metu, kai ekrane rodomas kosminio laivo paleidimas, ji telefonu pasako: „Jis išvažiavo …“

10 atsakymas

Žinoma, odos spalva nesvarbi. Esant sužeidimams, pirmasis bus gelbėjamas tas, kurio būklė yra blogesnė, tas kuris yra be sąmonės.

11 atsakymas

Pakanka laiškams „pagulėti“ porą savaičių. Per šį laikotarpį bet kokia karinė informacija spėja pasenti.

12 atsakymas

Tais atvejais, kai nuosprendį buvo galima priimti – nukirsti gaidžiui galvą, nuteisti mirtimi arklį ar kiaulę – tuomet teismu užsiimdavo pasaulietinis teismas. Visais kitais atvejais- bažnyčia.

13 atsakymas

Artimuosiuose Rytuose skaitoma iš dešinės į kairę.