Kaip iš naujo nustatyti BIOS ir paleisti kompiuterį

2018.04.16

Jei kompiuteris išsijungia be akivaizdžios priežasties, neįsijungia, kai jums to reikia arba jūs pamiršote BIOS slaptažodį, pabandykite iš naujo atlikti nustatymus.

Atkūrimas taip pat gali būti naudingas, kai nepasikrauna „Windows“ ar kompiuteris dirba nestabiliai. Jei išvardintos problemos atsiranda pakeitus BIOS parametrus arba sugedus aparatinei įrangai, šios instrukcijos gali jums padėti.

Prisiminkite, kad BIOS yra programinė aplinka, kuri valdo pagrindines kompiuterio funkcijas ir yra sąsaja tarp aparatūros ir operacinės sistemos. Po atkūrimo failai, esantys diskų įrenginiuose ir „Windows“ nustatymuose, išliks nepakitę. Bet labiausiai tikėtina, kad turėsite eiti į BIOS, surasti skyrių su laiko ir datos parametrais ir iš naujo juos konfigūruoti.

Visi išvardinti atstatymo metodai yra tinkami tiek personaliniems, tiek nešiojamiesiems kompiuteriams.

1. Kaip iš naujo atstatyti BIOS per programinę sąsają

Pats paprasčiausias BIOS atstatymo būdas – atidaryti jo sąsają ir naudoti komandą „Atstatyti“. Tačiau ši parinktis yra tinkama tik tuo atveju, jei kompiuteris įsijungia ir jūs atsimenate BIOS slaptažodį arba tiesiog jo neįdiegėte.

Norėdami patekti į sąsają, per pirmąsias kompiuterio įjungimo sekundes turite paspausti F1, F2, F8, Delete arba kitą klavišą, kol nepamatysite nustatymų meniu. Paprastai reikiamas mygtukas rodomas ekrano apačioje, kai yra paleidžiamas įrenginys.

Kai nueinate į BIOS meniu, ieškokite elemento su pavadinimu „Reset to Default“ (Iš naujo nustatyti numatytuosius), „Factory Default“ (Gamykliniai nustatymai), „Setup Defaults“ (Nustatyti pagal numatytuosius nustatymus) arba „Load Optimized Defaults“ (Įkelti optimizuotus numatytuosius nustatymus). Paprastai ši parinktis yra skyriuje „Išeiti“. Naudokitės ja ir patvirtinkite veiksmą – kompiuteris bus perkraunamas, o nustatymai bus nustatyti iš naujo.

Jei dėl kokios nors priežasties negalite patekti į BIOS sąsają arba negalite atrasti norimo elemento, pabandykite kitus siūlomus metodus. Tačiau tam reikalui jūs turėsite nuimti korpuso dangtelį, kad galėtumėte pasiekti pagrindinę plokštę.

Atminkite, kad atidarius korpusą, jūs galite prarasti teisę į kompiuterio garantiją.

2. Kaip iš naujo nustatyti BIOS mygtuko ar perjungiklio pagalba 

Išjunkite kompiuterį ir atjunkite jį nuo elektros tinklo lizdo bei kitų įrenginių. Jei turite nešiojamąjį kompiuterį, išimkite bateriją. Tada nuimkite korpuso dangtį ir apžiūrėkite motininę plokštę.

Kai kuriuose naujuose motininės plokštės modeliuose yra specialus mygtukas, skirtas BIOS nustatymų atkūrimui. Paprastai tiesiai ant jo ar šalia galite pamatyti užrašus, tokius kaip „CLEAR“, „CLR“, „PSSWRD“ arba „CLR_CMOS“. Jei radote tokį mygtuką ant savo pagrindinės plokštės, tiesiog spustelėkite jį. BIOS nustatymai bus iš naujo nustatyti, ir jums reikės tik uždėti nuimtą dangtelį, bei įjungti kompiuterį.

Jei tokio mygtuko nėra, tai šalia akumuliatoriaus turėtų būti taip vadinamasis sisteminės plokštės perjungiklis CMOS Clear, kurio pagalba galite atlikti atstatymą. Jis užima du kontaktus iš trijų. Nuimkite jį ir uždėkite ant kitų dviejų kontaktų. Tiesiog perstatykite perjungiklį iš 1-2 pozicijos į 2-3. 
 

Nors perjungiklis yra naujoje pozicijoje, paspauskite kompiuterio maitinimo mygtuką ir palaikykite jį 10-15 sekundžių. Kompiuteris nebus įjungtas, nes jis atjungtas nuo elektros laido, tačiau BIOS bus iš naujo nustatyti.Po to, jūs galite perjungiklius grąžinti į senąją vietą, tada surinkti ir įjungti kompiuterį.

Jei šis metodas nesuveiks arba jūs negalite rasti perjungiklio, pabandykite kitą jums siūlomą variantą.

3. Kaip iš naujo nustatyti BIOS išimant bateriją

BIOS nustatymai išsaugomi net tada, kai kompiuteris nėra prijungtas prie maitinimo šaltinių. Tai yra dėl to, kad motininės plokštės baterija nuolat maitina mikroschemą. Tačiau jei jūs ją išimsite keletai minučių, BIOS bus iš naujo nustatyti.

Išjunkite kompiuterį ir atjunkite jį nuo elektros tinklo lizdo bei kitų įrenginių. Jei turite nešiojamąjį kompiuterį, išimkite jo bateriją .

Nuimkite korpuso dangtelį ir suraskite bateriją ant pagrindinės plokštės. Tada švelniai ištraukite bateriją, 10 minučių palaikykite, po to vėl įdėkite ją atgal. Negalima persistengti: kai kuriuose prietaisuose ji gali būti neišimama. Tokiais atvejais lieka pasikliauti tik ankstesniais pasiūlytais metodais arba nunešti prietaisą į aptarnavimo centrą (pvz. Sugedo.lt Klaipėdoje), kad atstatytų BIOS. 
Daugelyje nešiojamųjų kompiuterių baterija prijungta prie plokštės naudojant specialųjį laidą. Jei pastebėsite tai, prieš išimdami bateriją atjunkite laidą nuo pagrindinės plokštės.

Kai ją iš naujo įdėsite, uždarykite korpusą ir įjunkite kompiuterį.

Elektronikos remontas