Ką daryti, jei neveikia kompiuterio klaviatūra

2018.11.13

Nenuvertinkite neveikiančios klaviatūros, kol neatliksite keletą paprastų dalykų.

Yra daug priežasčių, kodėl klaviatūra gali neveikti. Populiariausios iš jų yra šios: neteisingas pajungimas, išsikrovusios baterijos, programinės įrangos gedimas, išsiliejęs skystis ir, galiausiai, kompiuterio vidinių komponentų ar pačios klaviatūros gedimas.

Jei priežastis yra klaviatūros gedimas – tuomet ją reikia sutaisyti arba pakeisti į naują, kitas problemas dažnai galite išspręsti ir patys. Pažiūrėkime, ką galite padaryti.

Bendrosios rekomendacijos

Jei klaviatūra sušlapo, išdžiovinkite ją ir tik tuomet bandykite prijungti prie kompiuterio. Jei ant klavišų pateko sriubos ar kito skysčio, kuris juos gali užkimšti, tuomet išvalykite prietaisą.

Jei neveikia tik blokas su papildomais skaičių mygtukais, klaviatūroje paspauskite „Num Lock“ (arba „Fn + Num Lock“ kai kuriuose nešiojamuose kompiuteriuose). Galbūt anksčiau atsitiktinai palietėte šį klavišą, o juo yra įjungiami ir išjungiami skaičiai. Taigi, galėjo atsitikti ir taip.

Jei neveikia visi klavišai, pirmiausia iš naujo paleiskite kompiuterį. Jei tai padeda, tuomet problema buvo programinėje įrangoje. Jei vis tiek klaviatūra neveikia, pamėginkite atlikti tolesnius nurodymus.

Ką daryti, jei laidinė klaviatūra neveikia

1. Jei klaviatūra turi maitinimo mygtuką, įsitikinkite, kad jis įjungtas.

2. Iš kompiuterio atjunkite visus kitus USB įrenginius ir bandykite klaviatūrą prijungti naudodami skirtingus prievadus. Įsitikinkite, kad laidą įdedate tvirtai.

3. Jei jūsų kompiuteryje „Windows“ sistema, iš naujo įdiekite klaviatūros tvarkyklę per „Įrenginių tvarkytuvę“. Norėdami tai pasiekti, su pele eikite į skyrių „Pradėti“ → „Nustatymai“ → „Bluetooth ir kiti įrenginiai“ → „Įrenginių tvarkytuvė“.Atsidariusiame sąraše suraskite savo klaviatūrą, dešiniuoju pelės mygtuku spustelėkite ją ir pasirinkite „Ištrinti įrenginį“. Kai kompiuteris bus paleistas iš naujo, klaviatūros tvarkyklė bus automatiškai įdiegta.

4. „Windows“ vartotojams taip pat vertėtų patikrinti ar nėra kompiuteryje kenkėjiškos programos. Norėdami tai padaryti, nuskaitykite jį su antivirusine programa. Jei antivirusinė programa neįdiegta, atsisiųskite ją iš interneto naudodamiesi atsargine fizine arba ekrano klaviatūra.

Ką daryti, jei belaidė klaviatūra neveikia

1. Patikrinkite baterijas. Galbūt netinkamai į klaviatūrą įdėjote baterijas arba jų galiojimo laikas jau pasibaigęs. Jei klaviatūra yra maitinama iš įmontuotos baterijos, įsitikinkite, kad ji įkrauta.

2. Atnaujinkite belaidį ryšį. Norėdami tai padaryti, išjunkite klaviatūrą ir imtuvą, jei toks yra, naudodamiesi maitinimo mygtukais. Tada atjunkite jį nuo kompiuterio ir išjunkite kitus belaidžius įrenginius. Iš naujo prijunkite imtuvą prie kompiuterio.Pirmiausia įjunkite imtuvą, tada – klaviatūrą.

Jei bendravimui naudojate „Bluetooth“ modulį, įtaisytą jūsų kompiuteryje, įsitikinkite, kad jis įjungtas ir yra matomame režime.

Belaidžių klaviatūrų prijungimo tvarka gali skirtis priklausomai nuo įrenginio modelio. Bet kokiu atveju, galite patikrinti oficialius nurodymus dokumentuose arba gamintojo svetainėje.

3. Jei kompiuteryje „Windows“ sistema, iš naujo įdiekite klaviatūros tvarkyklę ir patikrinkite, ar nėra virusų. Daugiau apie tai skaitykite skyrelyje apie laidines klaviatūras.

Ką daryti, jei neveikia nešiojamojo kompiuterio klaviatūra (įmontuota)

1. Įsitikinkite, kad nešiojamojo kompiuterio baterija nėra išsikrovusi. Kartais, net jei nešiojamasis kompiuteris įsijungia, o baterija turi mažai įkrovos, klavišai gali neveikti. Tiesiog prijunkite nešiojamąjį kompiuterį prie maitinimo tinklo.

2. Jei kompiuteryje „Windows“ sistema, iš naujo įdiekite klaviatūros tvarkyklę ir patikrinkite, ar nėra virusų.

Jei niekas nepadėjo, patikrinkite klaviatūrą, prijungdami ją prie kito kompiuterio. Jei ji neveikia, tada, greičiausiai gali būti sugedusi. Tokiu atveju neškite ją remontuoti arba, jei turite garantiją bandykite pakeisti.