Meistro patarimai: kad nešiojamas kompiuteris tarnautų ilgiau

Kompiuterių remonto meistrai remdamiesi dažniausiomis gedimo priežastimis, sudarė sąrašą patarimų, kurie pagelbės kompiuteriui ir leis jam tarnauti ilgiau. Tam nereikia specialių įgūdžių, kompiuterinių žinių ar patirties – užtenka gyvenimiško supratingumo.

Nevalgykite šalia kompiuterio

Mėgautis kavos puodeliu ir ką tik iškeptomis bandelėmis skaitant žinias kompiuterio ekrane – skamba taip romantiškai ir nekaltai. Tačiau trupiniai byrantys nuo bandelės, sausainių ar kitų maisto produktų kaupiasi po klaviatūros mygtukais, šie pradeda strigti, darosi sudėtinga rinkti tekstą ir spausdyti mygtukus. O jei kavos puodelis netyčia išsprūstų iš rankų – aplietas stalas būtų mažiausias rūpestis. Aplieta klaviatūra per kelias minutes nustoja veikusi, drėgmei prasismelkus į kompiuterių vidų, gali įvykti trumpas jungimasis, sugadinama pagrindinė plokštė, procesorius. Atsitikus tokiai nelaimei, kompiuterį reikia kaip mat išjungti, apversti klaviatūra į apačią, kad drėgmė nesiskverbtų gilyn į kompiuterį, išvalyti drėgmę. Nejungti kompiuterio kol jis nebus sausas arba kol jo nepatikrins kompiuterių meistras.

Suteikite kompiuteriui erdvės

Viena dažnesnių kompiuterių problemų – perkaitimas, atsirandantis dėl aušinimo sutrikimų. Kompiuterio aušinimo sistema negali atlikti savo darbo, kuomet ventiliacijos angos yra uždengtos, pavyzdžiui, kompiuteris iš visų pusių apsuptas knygų, žurnalų, kavos puodelių ir kitų daiktų, kurie sukuria nepageidaujamą „užuovėją“. Jis perkaisti gali ir tuomet kai naudojamas lovoje, padėjus ant pūkinės antklodės, kuri iš visų pusių apgaubia kompiuterio korpusą. Naujausiems kompiuteriams tokios bėdos pasitaiko vis rečiau, tačiau tai nereiškia, jog galima dėti kompiuterį ant radiatoriaus. Vieną kartą į metus rekomenduotina iš kompiuterio aušinimo sistemos valyti dulkes, profesionaliai tai gali padaryti tik šios srities specialistai.

Antivirusinė programa ir legali programinė įranga

Nėra tokio pasiteisinimo, kuris suteiktų galimybę į kompiuterį nediegti antivirusinės programos. Net jei nešiojamas kompiuteris ir nėra prijungtas prie interneto, į jį virusai gali patekti per įvairias išorines laikmenas (USB, kompaktiniai diskai, išoriniai kietieji diskai ir pan.). Todėl antivirusinė programa – privaloma. O į kompiuterį diegiant įvairias programas, reikėtų rinktis legalias iš oficialių platintojų parsisiųstas programas. Nelegalios, „nulaužtos“ programos dažnai turi ir „atgalines duris“ (ang. back door) virusams ir įsilaužėliams. Juk nenorite, kad svarbi informacija esanti jūsų kompiuteryje patektų į blogas rankas.

 

Straipsnis parengtas pagal Skaitykit.lt informaciją.