10 geriausių piešimo programų, skirtų kompiuteriams

2018.11.04

Mokamos ir nemokamos programos patyrusiems ir pradedantiems menininkams.

Nemokamos piešimo programos:
 

Krita

 

Platformos: „Windows“, „macOS“, „Linux“.
„Krita“ yra išplėstinė ir funkcinė piešimo programa. Net sunku patikėti, kad tai nėra komercinis, bet atviro kodo produktas. Šiame redaktoriuje yra palaikomi sluoksniai, didelis kiekis teptukų ir instrumentų, daug įvairių filtrų ir efektų.
„Krita“ gali būti naudojama kuriant skaitmeninį meną, eskizus, paveikslus, komiksus ir netgi pieštus animacinius kadrus. Sąsaja yra patogiai sukonfigūruota. Be to, „Krita“ puikiai veikia su grafinėmis planšetėmis.

GIMP

 

Platformos: „Windows“, „macOS“, „Linux“.
Galingas, lankstus, pritaikomas atviro kodo redaktorius. Tiesa, sąsaja ir karštieji klavišai čia yra savotiški – pripratusiems prie „Photoshop“, reikės mokytis iš naujo.
„GIMP“ turi daug „Photoshop“ įrankių: sluoksniai, kaukės, spalvų korekcija, išmanusis pasirinkimas, teptukai, filtrai ir kitos funkcijos. Trūkstamus elementus galite atsisiųsti naudodamiesi trečiųjų šalių plėtiniais.

 

Inkscape

 

Platformos: „Windows“, „macOS“, „Linux“.
Tai jau yra vektorinės grafikos kūrimo įrankis – nemokamas „Adobe Illustrator“ atviro šaltinio analogas. Jis puikiai tinka sukurti logotipų, ženkliukų, internetinės grafikos, vektorinių iliustracijų ir kitų dizaino produktus.
„Inkscape“ turi viską, kas reikalinga patogiam kūrimui ir vektorinių vaizdų redagavimui: įrankiai, skirti spalvų ir tekstūrų valdymui, sluoksniai, išmanusis išdėstymas ir objektų išlyginimas, taip pat galimybė vektorizuoti rastrinius vaizdus.

Paint.NET

 

Platformos: „Windows“.
Tai, žinoma, nėra visapusiškas „Photoshop“ analogas, o labiau panašus į seną „Paint“, bet mėgėjams piešti šios programos pakaks.
Dėl savo paprastumo, „Paint.NET“ puikiai tinka pradedantiesiems. Be to, ji gali greitai dirbti net ir mažos galios įrenginiuose.
„Paint.NET“ palaiko darbą su sluoksniais ir turi daugybę efektų. Čia yra šie įrankiai: suliejimo, stilizacija ir triukšmo mažinimas, o pageidaujant programa gali būti išplėsta.

„MediBang Paint Pro“

 

Platformos: „Windows“, „macOS“.
Tai specializuotas įrankis, kuris padės komiksų, anime ir manga stiliaus kūrėjams. Paraiška yra labai paprasta, greita ir visiškai nemokama. „MediBang Paint Pro“ bibliotekoje yra daugiau nei 800 iš anksto įdiegtų fonų ir anime temų. Be to, yra apie 50 teptukų ir daug laisvų šriftų.

„Gravit Designer“


 

Platformos: „Windows“, „macOS“, „Linux“, internetas.
„Gravit Designer“ yra gana galingas ir pažangus, bet tuo pačiu ir nemokamas vektorinės grafikos redaktorius. Su juo galite lengvai kurti ženklelius, logotipus, banerius ir kitus vaizdus. Programa turi daugybę priemonių: kreivių, sluoksnių, formų, objektų pasirinkimą ir transformavimą, darbą su tekstu ir šriftais.
Be to, „Gravit Designer“ turi įmontuotą naudotojų sukurtą vektorinių objektų biblioteką. Juos galima laisvai panaudoti savo darbe. Kita programos funkcija: jei norite, galite paleisti ją be diegimo, tiesiogiai naršyklėje per „Gravit“ interneto paslaugą.

Mokamos piešimo programos:
 

„Affinity Designer“


 

Platformos: „Windows“, „macOS“.
Kaina: 49,99 JAV dolerių (apie 45€)

Redaktorius stebina savo funkcijomis. Įprastos plokštės ir klavišų kombinacijos, patogi drobės pasukimo sistema, dėl kurios atrodo, kad jūs naudojatės tikru popieriumi, suderinamumas su grafikos plokštėmis, šešėliai, švytėjimas, kontūrai – viską sunku net išvardinti.
„Affinity Designer“ tikrai verta pabandyti tiems, kurie profesionaliai užsiima grafika ir dizainu, tačiau nenori permokėti už „Photoshop“.

BlackInk

 

Platformos: „Windows“.
Kaina: 59,99 doleriai (apie 53€)

Labai savita piešimo programa, kuri skiriasi nuo kitų. „BlackInk“ leidžia piešti neįtikėtinus paveikslus gana neįprastu stiliumi.
Vietoj tradicinių raktinių vaizdų kūrimo būdų „BlackInk“ naudoja savo mechanizmą. Taip vadinamas Controller valdiklis atveria teptukų pritaikymo galimybes. Suprasti jį nėra lengva, bet gautas rezultatas jus nustebins.

Adobe Photoshop

 

Platformos: „Windows“, „macOS“.
Kaina: prenumerata nuo 9€ per mėnesį.

„Photoshop“ iš tikrųjų yra standartas kompiuterinės grafikos pasaulyje, populiariausia menininkų, dizainerių ir fotografų programa. Nėra prasmės kalbėti apie „Photoshop“ galimybes: jei su vaizdu galima kažką padaryti, programa tai padarys.
Kadangi „Photoshop“ yra „Adobe Creative Cloud“ debesies paslauga, galite lengvai naudoti savo teptukus, spalvas ir stilius visuose įrenginiuose – nustatymai sinchronizuojami. Be to, programai „Photoshop“ dėl jos populiarumo sukurta daugybė įskiepių.
Vienintelis dalykas, kuris neatitinka „Adobe“ idėjų, yra prenumeratos kaina. Tačiau to ir reikėjo tikėtis, nes „Photoshop“ yra galingiausias ir pažangiausias iš visų rastrinių redaktorių pasaulyje.

Corel dailininkas

 

Platformos: „Windows“, „macOS“.
Kaina: 429 JAV dolerių (apie 377€)

Tikriausiai daugelis girdėję apie „Corel Draw“ – galingiausią vektorinės grafikos profesionalų redaktorių. Tačiau „Corel“ turi dar vieną programą – „Corel Painter“ redaktorių, puikiai tinkantį piešimui. Šiame redaktoriuje yra patogūs įrankiai, skirti darbui su spalvomis, tekstūros sintezavimas ir objektų klonavimas, taip pat teptukai, drobės ir sluoksniai.

Šis brangus, bet efektyvus redaktorius, skirtas patyrusiems menininkams yra tikrai vertas pinigų.