Su gimtadieniu „Android“: kaip keitėsi operacinė sistema

2018.09.27

Nuo nemalonaus monstro iki idealios mobiliosios operacinės sistemos. Neseniai „Android“ operacinei sistemai suėjo 10 metų.

 Prieš dešimtmetį pardavimuose pasirodė „HTC Dream“, pirmasis komunikatorius su „žaliuoju robotuku“. Tada „Android“ neatrodė taip patraukliai, mažai ką sugebėjo, ir galvoti, kad ji taps „iOS“ žudike, galėjo tik visiški bepročiai optimistai. Tačiau nuo to laiko daug kas pasikeitė.

Trumpai leiskimės į istoriją ir sužinokime, kokia ši operacinė sistema buvo anksčiau.

„Android 1.0“

Išleidimo metai: 2008m.

Funkcijos: „Android“ taikomųjų programų parduotuvė, valdikliai ir pranešimai.

Pirmoji „Android“ visiškai nebuvo panaši į tą operacinę sistemą, kurią mes šiandien žinome ir mylime. Ji buvo tokia skurdi, kad labiau panašėjo į beta versiją, ir neturėjo šiai dienai mums įprasto „saldaus“ vardo. Tačiau „Android 1.0“ sistemoje jau buvo pranešimai – čia jie pasirodė dar anksčiau nei „iOS“ sistemoje.

Dar viena novatoriška idėja – tai programų parduotuvė. Tuomet ji buvo vadinama „Android Market“. Programų pasirinkimas nebuvo didelis. „App Store“ pasirodė tik po metų, nes „Cupertino“ kūrėjai net negalėjo įsivaizduoti, kad vartotojams reikės kažkokių programų, išskyrus tų, kurias jie jau buvo įdiegę į savo idealius išmaniuosius telefonus.

Be to, „Android 1.0“ galėjo pasigirti raštais pagrindiniame ekrane, kurių „iOS“ neturėjo. Ir pagaliau jau pirmoji „Android“ versija buvo su integruotu „Gmail“.

Ko gi neturėjo „Android 1.0“? Tai gražios sąsajos ir „multitouch“ technologijos. Padidinti ar sumažinti nuotraukų, kaip dabar, buvo neįmanoma. Ir ekrano klaviatūros tuomet „Android“ neturėjo – tekstą buvo galima įvesti tik per ištraukiamą klaviatūrą.

„Android 1.5 Cupcake“

Išleidimo metai: 2009m.

Funkcijos: trečiosios šalies valdikliai, ekrano klaviatūra, jutiklinis valdymas, automatiškai pasukamas ekranas, vaizdo įrašai.

Tai pirmasis svarbus atnaujinimas, nuo kurio versijos sistema pradėjo gauti kodinius įvairių desertų pavadinimus.

„Cupcake“ – pirmoji „Android“ versija, turinti ekrano klaviatūrą, taip pat palaikanti ne tik portreto, bet ir kraštovaizdžio režimą darbalaukyje.

Kita funkcija – trečiųjų šalių valdikliai. Nors jie buvo ir ankstesnėse „Android“ versijose, tačiau vartotojai negalėjo įdiegti savo valdiklių. „Cupcake“ operacinėje sistemoje „Google“ leido trečiųjų šalių kūrėjams kurti valdiklius savo programoms.

Ir pagaliau „Android Cupcake“ išmoko filmuoti. Prieš tai vartotojai galėjo tik fotografuoti.

„Android 1.6 Donut“

Išleidimo metai: 2009m.

Funkcijos: greita paieška, nauja galerija, paieška balsu, gestų valdymas ir įvairių ekranų dydžių palaikymas.

„Android Donut“ sistemoje „Google“ kūrėjai galiausiai atkreipė dėmesį į OS sąsają ir patogumą. Galerija tapo patogesne, sistemoje pasirodė gestų valdymo funkcija. Būtent šioje versijoje pasirodė nauja „Android“ funkcija – greitos paieškos laukelis, leidžiantis rasti informaciją apie raktinius žodžius ne tik internete, naudojant „Google“, bet ir vietiniuose failuose, kontaktuose ir užrašuose, neatidarant jokių programų.

„Donut“ sistemoje taip pat labai pasikeitė „Android Market“ sąsaja. Išaugo tiek nemokamų, tiek mokamų programų skaičius.

„Android 2.0 Eclair“

Išleidimo metai: 2009m.

Funkcijos: „Google Maps“ žemėlapiai, „HTML5“ palaikymas naršyklėje, ekrano užraktas, „gyva“ užsklanda.

„Eclair“ gavo įdiegtą „Google Maps“ programą, todėl GPS navigacijos įrenginių populiarumas sumažėjo. Kam pirkti nepigų įrenginį, nurodantį į kurią pusę pasukti, jei tai padaryti gali išmanusis telefonas su „Android“ sistema?

„Android Eclair“ naršyklė buvo atnaujinta, gavo „HTML5“ palaikymą ir galimybę vaizdo įrašus rodyti interneto puslapiuose. Kita nauja „Android 2.0“ galimybė – ekrano užraktas su „swipe to unlock“ funkcija bei muzikos garsumo reguliatorius. Ši idėja buvo pasiskolinta iš „iPhone“.

„Android 2.2 Froyo“

Išleidimo metai: 2010m.

Funkcijos: „Adobe Flash“, interneto skleidimas per Wi-Fi“.

„Android Froyo“ buvo išleista 2010 m., o pirmasis išmanusis telefonas, kuris gavo šį naujinį, buvo „Nexus One“. „Froyo“ sistemoje pasirodė „Adobe Flash“ palaikymas, paleidimo priemonėje padidėjo ekranų skaičius, o „Galerija“ buvo atnaujinta, ji tapo gražesne ir patogesnė.

Atsirado galimybė mobilųjį internetą skleisti per „Wi-Fi“. „Android“ užrakto ekranas pradėjo palaikyti PIN kodus. Anksčiau išmanųjį telefoną buvo galima užrakinti tik grafiniu raktu.

„Android 2.3 Gingerbread“

Išleidimo metai: 2010m.

Funkcijos: pagerintas našumas ir sąsaja, nauja klaviatūra, atsisiuntimų tvarkyklė, teksto įterpimas bei kopijavimas.

Tai viena iš sėkmingiausių, anuomet pasirodžiusių „Android“ versijų. Sistemos išvaizda tapo dar patrauklesnė, padidėjo nustatymų ir pritaikymo galimybės, pasikeitė raštų ir pradinio ekrano dizainas.

„Gingerbread“ gavo patobulintą klaviatūrą su jutikliniu įvesties palaikymu, kuris leido vartotojams vienu metu paspausti kelis klavišus ir greičiau įvesti tekstą. Bet svarbiausia, „Gingerbread“ versija išmaniesiems telefonams suteikė priekinės kameros palaikymą.

„Android 3.0 Honeycomb“

Išleidimo metai: 2011m.

Funkcijos: sąsaja, skirta planšetėms; naujas dizainas.

2010 m. „Apple“ pristatė pirmąjį „iPad“, tad ir „Google“ nusprendė sekti konkurento pavyzdžiu ir patekti į planšetinių kompiuterių rinką. „Android 3.0 Honeycomb“ gavo planšetinio kompiuterio sąsają ir naują dizainą. Nuo šiol Android sąsajos spalva buvo ne žalia, bet tamsiai mėlyna. Be to, „Honeycomb“ pagaliau atsisakė fizinių mygtukų. Dabar „Home“, „Back“ ir „Menu“ klavišai tapo programine įranga ir išsidėstė „Android“ sistemos apačioje.

Tiesa, be šių pakeitimų, „Honeycomb“ neturėjo jokių vertybių. Sistema sugebėjo stabdyti ir lėtinti net aukščiausios klasės įrenginių darbą. Taigi „Google“ greitai atsisakė savo idėjų ir suskubo išleisti kitą versiją.

„Android 4.0 Ice Cream Sandwich“

Išleidimo metai: 2011m.

Funkcijos: įdiegta užduočių tvarkyklė, sistemos optimizavimas, pakeistas dizainas, nauja naršyklė.

„Google“ istorija su „Honeycomb“ ir „Ice Cream Sandwich“ šiek tiek primena „Vista“ ir „Microsft“ „septintuką“. „Windows 7“ buvo panaši į „Vista“, o „ICS“ priminė „Honeycomb“. Naujoji „Android“ versija išsaugojo virtualius mygtukus, o mėlynas nesusipratimas, kuris pasirodė „Honeycomb“, virto stilingu dizainu. Sistemos greitis gerokai padidėjo.

Be to, „Ice Cream Sandwich“ turi tokias funkcijas: atrakinimas veidu, judriojo ryšio srauto stebėjimas, naujos pašto ir kalendoriaus programos bei galinga integruotoji naršyklė, kurios bent jau tik įsigijus išmanųjį telefoną nesinori pakeisti į trečios šalies siūlomas naršykles. 

„Android 4.1 Jelly Bean“

Išleidimo metai: 2012m.

Funkcijos: trumpesnis sąsajos atsako laikas, „Google Now“, naudotojų profilių palaikymas, pranešimų nustatymai, ekrano užrakto valdikliai.

Svarbiausias „Jelly Bean“ pokytis yra „Google Now“ funkcija, kurią galite greitai pasiekti pagrindiniame ekrane. „Google Now“ viename ekrane rodo kalendoriaus įvykius, el.laiškus, orų prognozes ir kitus duomenis. „Google Now“ iš tikrųjų yra „Google Asistant“ protėvis.

Be to, „Jelly Bean“ ženkliai pagerino „Android“ atsako greitį į sensorinį lietimą. Sąsaja tapo sklandesnė, šiek tiek panašesnė į „iOS“. Naujoje versijoje pasikeitė šriftas, padidėjo nustatymų ir pranešimų skaičius.

„Android 4.4 KitKat“

Išleidimo metai: 2013m.

Funkcijos: pagerintas našumas, baltos piktogramos pranešimų eilutėje, komanda „Ok, Google“.

„Android KitKat“ dar labiau pakeitė sistemos išvaizdą. Pranešimų eilutėje esančios mėlynos piktogramos (kur yra laikrodis ir įkrovos indikatorius) buvo pakeistos į baltą spalvą, todėl atrodo daug aiškiau ir gražiau. Tiesa, juodos ir mėlynos spalvos derinys dar nėra visiškai pašalintas.

Būtent „KitKat“ versijoje pasirodė galimybė pasiekti išmanųjį telefoną balso komanda „Ok, Google“. Be to, operacinė sistema gavo naują programos daviklį, pokalbių socialinį tinklą „Hangout“ (kurio nebuvo galima ištrinti), taip pat galimybę matyti programas per visą ekraną, uždengiant naršymo juostą.

„Android 5.0 Lollipop“

Išleidimo metai: 2014 m.

Funkcijos: „Material Design“, baterijos taupymo režimas, svečių režimas.

„Android Lollipop“ – pirmoji OS versija, kurioje „Google“ perėjo į savo „Material Design“. Dabar sistemos sąsaja tapo originali ir graži, nors ne visos trečiųjų šalių programos pateko į ją.

Naujoji operacinės sistemos versija sumažino įrenginių baterijos suvartojimą, sistemą papildė „RAW“ formato palaikymas ir daugybė kitų patobulinimų. „Android“·gavo „svečio režimo“ funkciją: dabar nesijaudindami galite duoti savo išmanųjį telefoną draugams.

Be to, „Android 5.0“ sistemoje pasirodė pirmoji „Android TV“ versija, kuri vis dar naudojama įvairiuose televizoriuose.

„Android 6.0 Marshmallow“

Išleidimo metai: 2015m.

Funkcijos: atrakinimas pirštų atspaudais, „Android Pay“, atskiras garsumo reguliavimas.

„Android Marshmallow“ toliau įgyvendino „Material Design“ koncepciją. Visoje sistemoje juodos spalvos meniu fonas buvo pakeistas balta spalva, todėl sąsaja tapo švaresnė ir patogesnė.

Buvo atnaujinta užduočių tvarkyklė, leidžianti patikrinti, kiek atminties naudoja programa. Dar viena naudinga funkcija – išskirti garsumo valdikliai: galima atskirai keisti pranešimų, skambučių ir muzikos garsumą.

Nauja operacinės sistemos versija daug dėmesio skyrė saugumui. Pirma, „Android“ įrenginiai gavo pirštų atspaudų jutiklius. Antra, anksčiau visi leidimai naudotis tam tikromis išmaniųjų telefonų programų funkcijomis būdavo užduodami diegimo metu (o vartotojas, žinoma, jų neanalizuodavo). Atnaujintoje operacinėje sistemoje užklausos rodomos, kai programos bando prieiti prie failų sistemos ar išmaniųjų telefonų funkcijų.

„Android 7.0 Nuga“

Išleidimo metai: 2016 m.

Funkcijos: VR akinių palaikymas, ekrano bendrinimas, „Google“ asistentas.

Pagrindinis „Nuga“ pokytis yra netinkamo „Google Now“ pakeitimas į „Google Assistant“. Be to, sistema išmoko grupuoti naujinius, o jų išvaizda pasikeitė į gerąją pusę.

„Nougat“ gavo „split screen“ ekrano padalinimą. Dabar savo išmaniojo telefono ekrane galite vienu metu įkelti dvi programas, kad patogiai galėtumėt naršyti, kalbėtis pokalbiuose ir žiūrėti „YouTube“.

„Android 8.0 Oreo“

Išleidimo metai: 2017 m.

Funkcijos: „paveikslėlis paveikslėlyje“, naujos piktogramos ir nustatymai.

Aktuali sistemos versija. „Android Oreo“ ir toliau juda daugiafunkcinių veiksmų kryptimi. Jame pasirodžiusi „paveikslėlio paveikslėlyje“ funkcija leidžia žiūrėti vaizdo įrašą mažame iššokančiajame lange virš pagrindinės programos – tai patogiau nei padalintame ekrane.

Pranešimai „Oreo“ sistemoje gavo dar daugiau nustatymų, tapo lankstesni ir naudingesni. Dabar juos galima suskirstyti pagal svarbą, o taip pat atidėti vėlesniam laikui, jei tuo metu negalite jų perskaityti.

Į „Oreo“ buvo pridėta naujų emocijų ir piktogramų, automatinis „Wi-Fi“ įjungimas ir išmanus teksto pasirinkimas.

„Android 9.0 Pie“

Išleidimo metai: 2018 m.

Funkcijos: išskirtinis valdymas tik gestais, prisitaikanti baterija, naujas dizainas.

Ši versija palaipsniui pradeda pakeisti „Oreo“. „Android Pie“ atnešė daug pakeitimų sąsajoje. Naršymo juostoje neliko mygtukų „Namai“, „Atgal“ ir „Meniu“ – dabar sistema valdoma išskirtinai gestais. Valdymo elementai tapo gražesni ir įgijo suapvalintą formą. „Android Pie“ gavo geresnį palaikymą išmaniesiems telefonams su išpjovomis.

Akivaizdu, kad „Google“ yra susirūpinusi, jog žmonės vis labiau prisiriša prie savo įrenginių. Nauja „Android Pie“ „Digital Wellbeing“ funkcija leidžia apriboti jūsų skaitmeninę priklausomybę, pateikdama išsamią statistiką apie tai, kiek valandų jūs praleidžiate naudodamiesi savo išmaniuoju telefonu. Programų laikmačiai gali riboti laiką, praleistą žaidžiant ar pramogaujant.


„Android“ nuėjo ilgą kelią. Kas laukia ateityje? Labiausiai tikėtina, kad netrukus pamatysime naują versiją – „Android Q“. Nors „Google“ jau keletą metų plėtoja planus „Android“ pakeisti Į „Fuchsia OS“.