Kaip sužinoti, kokius duomenis apie jus renka „Google“ ir kaip atsikratyti sekimo

2018.07.17

„Google“ mus stebi, ir tai jau senai visiems ne paslaptis. Stebi tiek mūsų buvimo vietą, tiek visą veiklą internete. Jūs tikriausiai pastebėjote, kad pakanka paieškoti informacijos apie produktą ar perskaityti apie jį straipsnį žiniatinklyje, ir tuoj pat bus rodoma atitinkama „YouTube“ reklama. 

Jei „Google“ nerinktų duomenų apie savo vartotojus, reklama nebūtų pritaikyta asmeniniams poreikiams, nebūtų personalizuota, tai ji neveiktų tikslingai.

 

Kuom yra rizikingas duomenų rinkimas?

Vienok, atrodytų, kad nieko blogo tame nėra. Na, „Google“ renka duomenis apie mus, nejaugi dėl to reikėtų nesinaudoti įmonės paslaugomis? Taigi dėka duomenų rinkimo, naršymas internete tampa įdomesnis ir naudingesnis: jums siūloma tai, kas labiausiai tikėtina jus sudomins.

Tačiau jei prisiminti neseniai įvykusį „Google Docs“ informacijos nutekėjimą, kyla abejonių: ar kas nors, be „Google“, negali gauti duomenų apie tai, kur gyvenate ir kokie yra jūsų interesai? Nėra garantijų, todėl verta pačiam rūpintis savimi, savo saugumu.

 

Ką apie jus žino „Google“?

Vietos buvimo istorija

Pirmiausia ir svarbiausia – yra jūsų geografinė padėtis. Vietos nustatymo pagalba „Google“ gali stebėti ir įrašyti jūsų buvimo vietą, todėl remdamasi šiais duomenimis gali pasiūlyti individualizuotą reklamą. Galite pereiti prie nuorodos ir įsitikinti, kad „Google“ prisimena net tas vietas, kurias galbūt jūs jau pamiršote.

Viršutiniame kairiajame kampe galite pasirinkti bet kurią datą, ir žemėlapyje bus parodoma vieta, kur buvote, kuriuo metu ir kokiu transportu keliavote.

 

Veiksmų paieškos istorija internete

„Google“ saugo ne tik jūsų paieškos užklausas, bet ir jūsų perskaitytų straipsnių sąrašą, žmonių profilius socialiniuose tinkluose, puslapius, kuriuose apsilankėte. Pažiūrėkite patys, pereikite prie nuorodos.

 

Informacija iš jūsų įrenginių

Informacija apie jūsų kontaktus, planus, esančius kalendoriuje, žadintuvus, naudojamas programas, klausomą muziką ir net akumuliatoriaus lygį – tai yra dar vienas informacijos sąrašas, kurį „Google“ renka, siekdama rodyti labiau tinkamus skelbimus ir reklamas. Veiksmų sąrašą galite pamatyti čia

 

Balso užklausos ir valdymas išmaniuoju telefonu

Jei jums žinoma frazė  „Google“ OK“, tuomet sveikinam: jūsų balso komandos išmaniajam telefonui saugomos „Google“ serveriuose. Jūs galite jas perklausyti spustelėdami šią nuorodą.

 

Reklaminė informacija apie jus

Pagrindinis „Google“ tikslas rinkti duomenis apie vartotojus yra tinkamas reklamos pritaikymas, nes čia yra ta įmonė, kuri iš reklamos uždirba pinigus. Jūs galite sužinoti, ką reklamos skleidėjai žino apie jūsų pomėgius, bei nuostatas, ir pagaliau atsikratyti nepageidaujamos reklamos apie produktą, kurio informacijos internete galbūt ieškojote tik vieną kartą. 

 

Nuotraukos iš jūsų išmaniojo telefono

Jei jūs naudojate „Android“ išmanųjį telefoną, gali būti, kad jūsų nuotraukos ir vaizdo įrašai jau yra saugomi „Google“ debesies saugykloje ir jūs net nežinote apie tai, nes pagal nutylėjimą gali būti įjungtas automatinis įkėlimas.Neskubėkite ištrinti „Google“ nuotraukų programos – tai neištaisys šios situacijos. Visos jūsų nuotraukos bus ir toliau talpinamos į debesį, o atsitikus duomenų nutekėjimui, jos gali būti viešai prieinamos. „Google“ pati pateikė instrukcijas, kaip išjungti „Instant Upload“ nuotraukas ir vaizdo įrašus skirtinguose įrenginiuose.

 

Jūsų slapukai

Ar pastebėjote, kiek jūsų kompiuterio resursų išnaudoja „Google Chrome“? Naršyklė renka duomenis apie jus ir veikia kaip fonas net po to, kai yra visiškai uždaroma, taip pat saugo slapukus. Kaip ir kodėl „Google“ naudoja šiuos failus – galite sužinoti čia .

Jei nenorite, kad skirtukai tęstų fono darbą, eikite į „Chrome“ naršyklės nustatymus ir „System“ meniu nuimkite žymę „Neatjungti funkcijų, kurios veikia fone, kai naršyklė uždaryta“. Tai prieinama tik „Windows“ vartotojams, „macOS“ vartotojai neturi tokio „Chrome“ elemento. Jei norite išjungti informacijos rinkimą apie jus, bei slapukų naudojimą, puslapio apačioje spustelėkite mygtuką „Išplėstiniai nustatymai“, eikite į „Turinio nustatymai“ ir išjunkite viską, ko nenorite skleisti apie save ir savo vykdomą veiklą.

 

Kaip ištrinti visus duomenis apie save ir uždrausti jų tolimesnį rinkimą

Pirma, turėtumėte pereiti prie šios nuorodos ir išjungti duomenų rinkinį, kurio nenorite perduoti „Google“ ir reklamos skleidėjams.

Tada turėsite ištrinti anksčiau surinktus duomenis apie jus. Norėdami tai padaryti, eikite į šią nuorodą, nurodykite laikotarpį (jei norite iš karto ištrinti visus duomenis, galite pasirinkti elementą „Visą laiką“), pasirinkite kai kurias arba visas „Google“ paslaugas ir spustelėkite mygtuką „Ištrinti“.

Čia  taip pat galite pakeisti savo vardą, gimimo datą ir kitus asmeninius duomenis, tai galite padaryti čia

Be to, jei nenaudojate „Google Pay“ bekontaktiniams mokėjimams už pirkinius ir neperkate programų „Google Play“, patikrinkite, ar jūsų mokėjimo informacija nėra saugoma „Google“, kurią taip pat galima ištrinti.