Ką daryti, kad kompiuteris nekaistų: meistrų patarimai

2018.06.08

Tuo laiku, kai technologijos tik vystėsi, buvo parduodami neįtikėtinai galingi ir našūs nešiojamieji kompiuteriai, tačiau daugelis vartotojų susidurdavo su šio prietaiso perkaitimo problemomis.

 Kompiuteris gali pradėti kaisti nuo neteisingo naudojimo, taip pat ir praėjus ilgesniam naudojimosi laikui.

Kaip aušinti nešiojamąjį kompiuterį 

Didelės apkrovos metu kompiuteris rimtai kenčia nuo perkaitimo. O jei įrenginys neturi kur dėti perteklinės šilumos, jo temperatūra gali pasiekti daugiau kaip 70 laipsnių Celsijaus. Deja, šią problemą labai sunku išspręsti, nes nešiojamųjų kompiuterių visų dalių teperatūrinis režimas su laiku tik didėja. Svarbu pažymėti, kad dažnas perkaitimas gali sumažinti našumą, taip pat sumažinti kompiuterio tarnavimo laiką. Esant aukštai temperatūrai, prietaisas pradeda lėtėti, dažnai „pakimba“ ir nebeveikia, todėl labai svarbu stebėti kompiuterio būseną. Kaip greitai ir efektyviai atvėsinti nešiojamąjį kompiuterį? Šiame straipsnyje pasistengsime išsamiai atsakyti į šį klausimą.

Visų pirma, pristatysime normalią nešiojamojo kompiuterio temperatūrą darbo metu. Priklausomai nuo daugelio veiksnių, ji turėtų būti tokia pati kaip šiame pavyzdyje. 

 

Geras našumas – aukšta temperatūra

Kas antras nešiojamo kompiuterio savininkas, atsidaręs kompiuterio naudojimosi vadovą, pamato užrašą, kurio mintis yra tokia: griežtai draudžiama naudoti nešiojamąjį kompiuterį ant kilimo arba ant kelių. Tai galima paaiškinti tuo, kad audinys ir ypač antklodė gali uždaryti oro prieigą prie aušinimo vėdinimo angų. Jei nesilaikysite svarbių naudojimosi taisyklių, kompiuteris gali perkaisti, o tai gali paskatinti greitesnį jo gedimą.

Kodėl įkaista nešiojamasis kompiuteris?

  • Dažniausia nešiojamojo kompiuterio perkaitimo priežastis yra susikaupusios dulkės aušintuve. Jei vartotojas ilgą laiką nevalo nešiojamojo kompiuterio aušinimo sistemos, yra didelė tikimybė, kad prietaise susikaups daug dulkių, gyvūnų plaukų ir net purvo. Esant tokiam užterštumui, aušinimo sistema tampa visiškai neveiksminga, nes oras negali tolygiai cirkuliuoti.
  • Maža nešiojamo kompiuterio erdvė yra kita priežastis, kodėl šie įrenginiai kenčia nuo perkaitimo. Personaliniame kompiuteryje visos dalys nutolusios viena nuo kitos. Dėl pakankamo dydžio, oro cirkuliacija stacionariame kompiuteryje yra labai gera, lyginant su nešiojamuoju kompiuteriu, kur visiškai nėra laisvos vietos.
  • Atkreipkite dėmesį, kad netinkamai veikiantys nešiojamųjų kompiuterių aušinimo sistemos komponentai taip pat gali turėti neigiamą poveikį kompiuteriui. Dažnai vartotojai gali nepastebėti, kad aušintuvų galia žymiai sumažėjo, arba jie yra visiškai netinkami ir reikalauja skubaus remonto.

Kaip pagerinti nešiojamojo kompiuterio aušinimą? – paklausite jūs. Galingi kompiuteriai kaista jau daugelį metų, ir, žinoma, šiuolaikinė rinka mums siūlo daugybę priemonių šiai problemai pašalinti. Pavyzdžiui, galite įsigyti papildomų ventiliatorių arba aušinimo sistemų.

Sumažinkite nešiojamo kompiuterio temperatūrą 

Daugelis naudotojų nori žinoti, kaip sumažinti kompiuterio temperatūrą namų sąlygomis. Sumažinti kompiuterio kaitimą, galima padidinant atstumą tarp prietaiso apačios ir paviršiaus, ant kurio jis yra. Jums gali padėti įprasta užrašų knygelė, dėžutės nuo diskų ir kiti dalykai. Dėl papildomos vietos padidėja ventiliacijos angų oro srautas, taigi prietaiso temperatūra žymiai sumažėja. Vietoje pasiūlytų įrankių galite naudoti stovus, stalus ir trikojus, kurių rinkoje yra labai daug.

Mažiname kompiuterio kaitimą vandens sistema

Jei jūsų nešiojamasis kompiuteris yra karštas ir bet kokie siūlomi metodai jums nepadeda, rekomenduojame atkreipti dėmesį į aušinimą vandeniu. Pavyzdžiui, tokį labai veiksmingą įrenginį sukūrė NEC. Šios sistemos konstrukcija yra labai paprasta, tačiau nepaisant to, ji turi daug privalumų: nedideli matmenys, mažas triukšmas ir minimalus energijos suvartojimas. Atkreipkite dėmesį, kad rinkos lyderiai jau gamina prietaisus su savo vandens aušinimo sistema – įdomus sprendimas, ar ne?

Papildomi ventiliatoriai yra viena iš galimybių

Gerokai pagerinti nešiojamojo kompiuterio aušinimą be papildomų išlaidų padės specialios aušinimo sistemos, turinčios atramas su įmontuotais ventiliatoriais. Jų naudojimas yra labai paprastas: įrenginyje turi būti plonas stendas su keliais aušintuvais. Tokios sistemos užtikrina gerą šalto oro srautą nešiojamojo kompiuterio dugne, kuriame labiausiai kaupiasi šiluma. Dažnai aušinimo padėklai turi papildomų jungčių, todėl maitinimas teikiamas per USB prievadą.Kadangi pagrindinė užduotis – sumažinti nešiojamųjų kompiuterių temperatūrą, tokie įrenginiai su tuo susidoroja labai efektyviai.

Keletas papildomų ventiliatorių privalumų:

       1. Greitas nešiojamojo kompiuterio atvėsinimas.

        2. Galimybė laikyti kompiuterį ant bet kokio paviršiaus

        3.  Yra įvairių jungčių ir net kortelių skaitytuvas (kai kuriuose modeliuose). 

        4. Stilingas dizainas harmoningai papildo bendrą kompiuterio vaizdą.

Pagrindiniai nešiojamojo kompiuterio perkaitimo požymiai

Negalite suprasti, ar jūsų kompiuteris yra karštas, ar ne? Tada mes patariame perskaityti, kas atsitinka su nešiojamuoju kompiuteriu, kai jo temperatūra pakyla:

       1. Šiltas jutiklinis pultas yra pirmasis ženklas, kad nešiojamą kompiuterį reikia skubiai aušinti, nes sukauptas karštas oras jau praeina per klaviatūrą.

       2. Aukštas triukšmo lygis aušinimo sistemoje taip pat turėtų įspėti kiekvieną kompiuterio savininką.

       3. Neplanuotas nešiojamojo kompiuterio  išsijungimas, nuolatinis ir lėtas sistemos veikimas – visa tai rodo, kad kompiuteris perkaito.

Svarbūs patarimai kaip galite atvėsinti savo nešiojamąjį kompiuterį

Dabar, kai žinome požymius ir perkaitimo priežastis, kalbėsime apie visas kompiuterio aušinimo galimybes:

  • Atlikite išsamų valymą. Ši procedūra turėtų būti atliekama vieną ar du kartus per metus, siekiant apsaugoti sistemą nuo dulkių ir nešvarumų kaupimosi. Išvalyti kompiuterį turėtų meistrai, turintys patirties, taigi galite pasinaudoti mūsų aptarnavimo centro www.sugedo.lt paslaugomis.
  • Efektyvus aušinimas taip pat gali užtikrinti tinkamą įrenginio darbą. Labai dažnai vartotojai pasideda savo nešiojamą kompiuterį ant lovos arba ant kelių, dėl ko į vėdinimo angas  patenka krūvos mažų dulkių dalelių.Geriausia kompiuteriu dirbti prie stalo.
  • Naudokite aušintuvą. Šiandien rinkoje siūloma daugybė padėklų su aušintuvais, kurie kartą ir visiems laikams padeda išspręsti perkaitimo problemą. Ant šių įrengimų yra padedami nešiojamieji kompiuteriai, taip atsiranda nedidelis tarpas, kuris užtikrina vienodą šalto oro srautą.
  • Pakelkite nešiojamą kompiuterį nuo stalo paviršiaus. Tokį sprendimą mėgsta tie, kurie domisi kaip atvėsinti naudojant įvairius įrankius, kuriais galite pakelti nešiojamojo kompiuterio dugną, ir taip pagerinti ventiliaciją.
  • Pasirinkite kompiuterį su vandens aušinimo sistema, ir jums nereikės jaudintis, kaip galite padidinti nešiojamojo kompiuterio aušinimą.

Išvados

Jei nė vienas iš būdų, kuriais paminėjome nešiojamam kompiuteriui atvėsinti jums netiko, galbūt yra techninio pobūdžio gedimas. Tuomet turėtumėte kreiptis į mūsų aptarnavimo centrą www.sugedo.lt pas sertifikuotus specialistus.Atkreipkite dėmesį, kad mūsų inžinieriai atliks profesionalų jūsų nešiojamojo kompiuterio valymą per sutartą laikotarpį ir taip pat atsakys į jums rūpimus klausimus.