Kaip pailsėti pertraukos metu, kad vėliau galėtumėte dirbti produktyviau

2018.06.07

Pateiksime keletą idėjų, kurios padės susigrąžinti fizinę ir psichologinę būklę. Kai prieš akis yra didžiulis darbų sąrašas, pertraukos atrodo lyg neįmanoma prabanga.

 Bet jos reikalingos ne tik sveikatai, bet ir darbo efektyvumui didinti. Populiarių knygų apie darbo našumą autoriai pasidalino savo patarimais.

Taigi, jei pertrauka trunka:

5-15 minučių

Judėkite

Carson Tate, knygos „Dirbk lengvai. Individualus požiūris į našumo didinimą“ autorius rekomenduoja pertraukos metu visiškai atsitraukti nuo darbo. Nustokite užkandžiauti ir peržiūrinėti paštą tuo pačiu metu.

Pajudėkite: nusileiskite ir pakilkite laiptais aukštyn, pasivaikščiokite lauke, atlikite keletą atsispaudimų ar šuoliukų. Judėjimas padidins koncentraciją ir kūrybiškumą. „Nesvarbu, ką darai, svarbiausias dalykas yra judėjimas“, – sako knygos autorius. „Penkių minučių pertrauka gali būti efektyvesnė nei pusės valandos pertrauka, jei jos metu bus judama“. 

Atsipalaiduokite

Kartais produktyviausia yra nedaryti nieko. Maura Thomas, knygos „Darbas be sienų“ autorė, rekomenduoja pertraukos metu nežiūrėi į darbų sąrašą. Užsiimkite meditacija, patreniruokite sąmoningumą ar tiesiog giliai pakvėpuokite.„Tokios gudrybės padės jums atsipalaiduoti, nepriklausomai nuo to, kiek laiko turite: dvi minutes ar dvidešimt“, – sako Thomas.

Arba paprasčiausiai galite pažiūrėti į žalumos vaizdą už lango ir pasvajoti. Pasak mokslininkų, tokios „žaliosios“ mini pertraukos pagerina koncentraciją ir efektyvumą.

30 minučių

Nesėdėkite vietoje

Laura Stack, knygos „The Exhaustion Cure“ autorė, pataria pavaikščioti greitesniu tempu. Jei oras tam nepalankus, keletą kartų nusileiskite laiptais žemyn, paskui užlipkite jais aukštyn. „Kai nuolat sėdite prie stalo, energijos lygis sumažėja“, – sako Stack. – Išspauskite maksimumą iš to ką turite: pasivaikščiokite po šalia esantį parką arba po jūsų įstaigos pastato aukštus, naudodamiesi laiptais, o ne liftu.

Susitvarkykite darbo stalą

Kitas variantas – susitvarkykite darbo vietą. Kaip bebūtų sakoma apie ryšį tarp netvarkos ir kūrybiškumo, vis dėlto chaosas ant stalo tikrai sukelia stresą. Užverstas popieriais stalas, sukuria jausmą, kad jūs nesugebate atlkti jums pavestų darbų. Tikėtina, kad galbūt kažkur šioje netvarkoje yra dokumentai, kuriuos reikia sutvarkyti ir sudėti į vietą.

Bendraukite

Bendravimas taip pat padės atsipalaiduoti. Paskambinkite draugams ar bendraukite su kolegomis. Tiesiog nekalbėkite apie darbą, suraskite kitų temų bendravimui.

60 minučių

Pasivaikščiokite

Nelikite darbo vietoje, pietaukite kavinėje ar susitikite su draugu. Pasak knygų autorės Maura Thomas, tai padės atsipalaiduoti, sumažinti stresą ir suteiks energijos. Žinoma, galite atsigerti kavos kartu su kolegomis. Darbo santykių stiprinimas yra naudingas karjerai.

Užrašykite savo mintis

Kai nesinori niekur eiti, išliekite visas susikaupusias mintis ant popieriaus lapo. Taip jūs atsikratysite jų ir galėsite viską įvertinti objektyviau. Jei jūsų laukia didelis projektas, pasidarykite tam planą. Kai ateis laikas dirbti, jūs jau būsite pasiruošęs.

Skaitykite

Atsitraukite nuo ekrano ir paskaitykite knygą. Skaitymas dar efektyviau sumažina stresą nei muzika ar pasivaikščiojimas. Jis ramina ir padeda laikinai pamiršti savo problemas.