Kaip tinkamai fotografuoti populiarias turistines vietas

2018.05.06

Patarimai apie tai, kaip paversti nuobodžias ir monotoniškas atostogų nuotraukas įdomiomis istorijomis, kurias draugai ir giminaičiai norės pamatyti savo akimis. Patarimais pasidalino „National Geographic“ fotografas Renan Ozturk.

 
1. Nuspręskite, kam skirtos šios nuotraukos

Ar nuotraukos bus skirtos asmeniškai jums, kad vėliau galėtumėt prisiminti kelionę? Tada paklauskite savęs, ką tiksliai norite prisiminti? O galbūt jūs nuotraukas norite parodyti savo šeimai? Tokiu atveju turėtumėte būti daugumoje nuotraukų jūs pats, nes jiems nebus įdomu žiūrėti tik vietoves, kuriose lankėtės, jie norės jus pamatyti šioje vietoje. Ar jūs ketinate įkelti šias nuotraukas į socialinius tinklus? Tuomet jos turi būti originalios, siekiant pritraukti daugiau dėmesio.

2. Pasirinkite tinkamą fotografavimo objektą

Ką tiksliai norite nufotografuoti šiuo konkrečiu momentu? Galvokite, ne tai: „Aš fotografuosiu šį pastatą“, bet „Aš fotografuoju tą praėjimą, ant kurio gražiai krenta saulės spinduliai“. Ne „Aš fotografuoju vietos gyventojus“, bet „Aš fotografuoju tą žmogų, kuris išleidžia cigarečių dūmus ir juokiasi“.

Kai kyla abejonių, fotografuodami pridėkite į nuotraukas daugiau žmonių. Pabandykite sukurti kokią nors istoriją – jos nuolat vyksta aplink mus.Atkreipkite dėmesį į vietinį gyventoją, kuris daro kažką neįprasto ir nufotografuokite jį. Pabandykite atrasti su juo kontaktą. Atidėkite į šoną fotoapararą ir užkalbinkite tą žmogų.

3. Nefotografuokite visko iš eilės

Nefotografuokite su mintimi „šiaip, paprasčiausiai". Jūsų tikslas yra parodyti naują požiūrį į fotografuojamą objektą. Kartais norint gauti gerą kadrą, reikia išlaukti tinkamo momento ir tam pasiruošti. Pagalvokite apie fotografavimo kompoziciją, raskite neįprastą kampą, pridėkite kažką į priekinį planą, prieikite prie fotografuojamo objekto arčiau. Raskite tokią poziciją, kurioje niekas pašalinis nepateks į kadrą.

Būkite išradingi, įdomūs. Galbūt šimtai žmonių fotografavo šią sankryžą, bet niekas nepažvelgė į mažą gatvelę – o jūs pažvelkite ir užfiksuokite tai fotoaparatu.

Ozturk pirmiausia rekomenduoja atkreipti dėmesį į žmones ir apšvietimą. Jis visada pirmiausia pažiūri ar yra netoliese vanduo, o galbūt kažkur šalia sklando dūmai, ir tuomet bando fotografuoti objektą būtent tame fone. Jis taip pat rekomenduoja fotografuoti iš žemo kampo. Prisėskite ant tvorelės arba padėkite fotokamerą ant žemės – jums pavyks pamatyti pasaulį iš kito kampo, nauju žvilgsniu.

4. Raskite tinkamą apšvietimą

Netinkamas apšvietimas sugadins net pačius įdomiausius kadrus. Geriausia fotografuoti vadinamą auksinę valandą – prieš saulėlydį ir valandą po saulėtekio, kai saulės spinduliai yra šiltesni ir minkštesni.

Dienos viduryje apšvietimas yra per šviesus ir aštrus, tuo metu geriau fotografuoti šešėlyje. Ryškius saulės spindulius galima naudoti kaip objekto apšvietimo akcentą. Atsistokite taip, kad saulė būtų tiesiai už fotografuojamo objekto ir švelniai apšviestų jį iš nugaros. Tokiems kadrams išgauti Ozturk rekomenduoja f / 14 arba f / 16 objektyvus.

5. Būkite atidūs ir kantrūs

Geros nuotraukos gaunamos, kai jūs fotografuojate neįprastu turistams laiku,  kai esate pasiruošę laukti tinkamo momento, kol kiti valgo ar dar miega.Taigi būkite kantrūs. Raskite įdomią vietą, kurią norite nufotografuoti ir laukite tam tinkamų sąlygų.