14 populiarių nemokamų programų analogiškų mokamoms

2018.05.01

Kad naudotis kompiuteriu būtų patogu, mes išbandome įvairias programas. Tačiau mažai žmonių žino, kad plačių funkcijų paieškoje nebūtina pirmenybę teikti reklamuojamoms mokamoms programoms. Mes siūlome atkreipti dėmesį į nemokamus analogus, kurie veikia taip pat, o ir padės išvengti nereikalingų išlaidų.

Biuro paketas

Norėdami kompiuteriu dirbti su dokumentų programomis, galite naudoti ne tik pažįstamą „Microsoft Office“, bet pavyzdžiui, „LibreOffice“. Naujausia programa palaiko daugelį populiariausių operacinių sistemų, įskaitant „GNU“ „Linux“, „Microsoft Windows“ ir „Mac OS X“. Pagrindiniai „LibreOffice“ komponentai: tekstinis ir lentelinis procesorius, prezentacijų kūrimas ir vektorinių redaktorių kūrimas. 

Diskų įrašymas ir kopijavimas

„ImgBurn“ yra nemokama kompaktinių diskų ir DVD įrašymo programa, panaši į „Nero Burning ROM“. Programa palaiko visus populiariausius vaizdo formatus ir taip pat gali įrašyti garso CD bei DVD Video. 

Archyvavimo programa

Archyvatorius – programinė įranga failų suspaudimui. Mokama „WinRAR“ gali būti lengvai pakeista į nemokamą „7-Zip“. Pastaroji turi didelį suspaudimo ir išarchyvavimo greitį, palaiko slaptažodžio nustatymą archyvui, dirba su visais populiariais failų formatais.

Muzikos redaktorius

„Audacity“ palaiko visas reikalingas garso apdorojimo funkcijas, turi filtrų rinkinį ir dirba su daugybe formatų. Tai vienas geriausių nemokamų muzikos redaktorių, kuris gali pakeisti „Adobe Audition“ ir „WaveLab“. 

Teksto atpažinimas

Nemokamas „Online OCR“ yra analogas „ABBYY FineReader“ programos. „Online OCR“ privalumai yra puiki teksto atpažinimo kokybė, neribotas skaičius parsisiuntimų, galimybė dirbti su 70 kalbų, teksto, kuriame yra kelios kalbos vienu metu, atpažinimas, nebūtina registracija. Nemokamas internetinis „Online OCR“ atpažįsta beveik visus populiarius formatus (JPEG, PNG, GIF, BMP ir tt). Rezultatas gali būti gaunamas kaip paprastas tekstas (TXT), „Microsoft Word“ dokumentas (DOC) ir „Adobe Acrobat“ (PDF) failas. 

Žodynas

„StarDict“ yra vienas iš geriausių elektroninių žodynų su atviraisiais šaltiniais. Tai leidžia ne tik išversti žodžius, bet ir juos suformuluoti. Taip pat yra pasirinkto žodžio nuskaitymo funkcija. Programa gali sujungti papildomus žodynus, taip išplečiant savo galimybes. 

Pašto klientas

Norėdami dirbti su el. paštu, patogu naudotis nemokama „Thunderbird“ programa. Ji turi patogią ir intuityvią sąsają, ir yra laikoma puikiu „The Bat“ analogu, tai pat puikiai atstoja kitas mokamas pašto klientų programas. „Thunderbird“ yra tinkamas naudoti tiek namuose, tiek darbe. 

Ugniasienė

„Comodo Firewall“ užkarda yra nemokama kompanijos „Comodo“ užkarda, skirta „Microsoft Windows XP“, „Vista“, „Windows 7“ ir „Windows 8“. Programos galimybės: aktyvi apsauga, apsauga nuo internetinių atakų, apsauga nuo neteisėtos prieigos, svarbių sistemos failų apsauga, išpuolių aptikimas ret2libc ir sunaikintų / blogų SEH grandinių aptikimas.

 Vektorinis redaktorius

„Inkscape“ – nemokamas vektorinės grafikos redaktorius, panašus į „Adobe Illustrator“ ir „CorelDraw“ funkcionalumą. Programa palaiko tokius elementus kaip parinkimas, mastelio keitimas, užpildymas, įvairios standartinės figūros. „Inkscape“ veikia su SVG, JPEG, PNG, TIFF ir kitais populiariais formatais. 

Maketavimo programa

Naudodamiesi „Scribus“ galite kurti maketus ir leidyklų knygas. Programa palaiko profesionalių sistemų funkcijas: spalvų derinimą, įskaitant CMYK formatą, turi daugumos atvaizdo formatų palaikymą (TIFF, JPEG ir Adobe Photoshop), vektorinių formatų palaikymą, „TrueType“, „Type 1“ ir „OpenType“ šriftų palaikymą. Mokami „Scribus“ analogai – tai „QuarkXPress“ ir „Adobe InDesign“. 

3D redaktorius

Naudodami 3D redaktorių galite kurti modelius, animacijas ir net visus filmus. „Blender“ – vienas iš universaliausių nemokamų 3D redaktorių, kuris savo galimybėmis nenusileidžia net populiariam „3ds Max“. „Blender“ funkcijų sąrašas apima apšvietimą, struktūrą, medžiagas, animaciją, įmontuotą „Python“, morfingą ( virsmas, naudojamas kompiuterinėje grafikoje). 

Projektų valdymas

„GanttProject“ yra nemokama programa, skirta projektų vykdymui ir informacijos bazių formavimui bei atitinka mokamą „Microsoft Project“ analogą. Jei reikia, vartotojas be vargo gali lengvai eksportuoti planą į pageidaujamą formatą arba paskelbti jį įmonės svetainėje.

 Antivirusinė programinė įranga

„Avira Free Antivirus“ yra nemokama antivirusinė priemonė, skirta jūsų namų kompiuteriui. Dažnai atnaujinama duomenų bazė apima skaitytuvą ir realaus laiko apsaugą. Programa beveik neapkrauna kompiuterio ir užima mažai RAM vietos. Gera alternatyva mokamai „Kaspersky Antivirus“.

 Rastrinis redaktorius

„Gimp“ yra puikus mokamos „Adobe Photoshop“ programos analogas. Programa turi pilną funkciją dirbti su atvaizdais: palaiko skaidrumą, sluoksnius, daug formatų, įvairius vaizdo apdorojimo filtrus. Vienintelis „Gimp“ trūkumas – nėra labai patogi sąsaja, tačiau nemokamai programai su tokiomis funkcijomis šis trūkumas yra leidžiamas.